Varningen: bedragare låtsas vara läkare och fejkar besked

Att få ett sjukbesked är aldrig enkelt, tänk dig då hur den här kvinnan kände när en läkare ringde upp och sa att blodprovet visade att hon hade dödlig cancer. Saken var bara den att mannen som ringde inte var någon läkare, han ville åt hennes pengar.

Nu varnas allmänheten för bedragare som utger sig för att vara läkare.

Efter att en kvinna i Skåne tagit ett blodprov på sin lokala vårdcentral förväntade hon sig att bli uppringd när provsvaren kommit. Dagen efter fick hon ett samtal från en man som meddelade att hon hade drabbats av en dödlig typ av cancer, och att hon behövde medicin som måste beställas från utlandet. 

När mannen bad om kvinnans person- och bankkontouppgifter blev hon misstänksam och kontaktade sin vårdcentral. Det visade sig då att mannen inte hade någon koppling till dem, utan var en bedragare. 
– Jag tycker det är allvarligt. Jag funderar på hur det skulle kännas att bli uppringd så här och få reda på att jag är dödligt sjuk, säger Jan Bleckert, chefsläkare i primärvården i Region Skåne, till Sveriges Radio.

Kvinnan har gjort en polisanmälan, och Regionen har startat en internutredning för att se så att någon vårdpersonal inte är inblandad i bedrägeriförsöket. 

Enligt Jan Bleckert har liknande fall rapporterats i Skåne, men han försäkrar att sjukvården aldrig ringer upp och meddelar sådana beslut på telefonen, inte heller ber de om kontouppgifter. 

Nu uppmanar Region Skåne allmänheten på att vara uppmärksamma på bedrägeriförsök. Dela gärna för att varna andra.