Varningen: Brios populära leksak kan orsaka kvävning hos barn

Brio ansåg inte träleksaken vara farlig – något som Konsumentverket gjorde.

Nu tvingar myndigheten leksaksföretaget att återkalla barnskallran ”Hammarskallran”.

”Vi uppmanar alla som har produkten att lämna den hos deras lokala återförsäljare”, säger Hendrik Zimmer, marknadschef på Brio, i ett pressmeddelande.

I januari 2015 började leksaksföretaget Brio sälja barnskallran ”Hammarskallran”. Leksaken har sålts i drygt 35 000 exemplar, varav 5 500 i Sverige, enligt Expressen. I januari tidigare i år hade företaget fått in totalt 39 reklamationer på produkten, där det i sju av fallen funnits smådelar, och Brio tog hjälp av Konsumentverket.

Men Brios bedömning var att leksaken inte var så farlig, en åsikt som inte delades av Konsumentverket, berättar utredaren Lena Bergman Bokvist för Expressen. I värsta fall kan den orsaka kvävningar hos spädbarn. 

Till slut hotade Konsumentverket med böter på 1,5 miljoner kronor om företaget inte återkallade produkten – något Brio nu har gjort.

”Det viktigaste för BRIO är, och har alltid varit, säkerheten. Vi har därför beslutat att återkalla samtliga exemplar av Hammarskallran och uppmanar alla som har produkten att lämna den hos deras lokala återförsäljare. Naturligtvis kommer alla kunder att kompenseras”, säger Hendrik Zimmer, Marknadschef för Brio, i ett pressmeddelande.

Produkten ska ha tagits ur butiker och från konsumenter inom sex veckor. Enligt Brio finns det inga rapporter om att någon har kommit till skada av produkten. Hendrik Zimmer beklagar det inträffade och förklarar varför produkten inte dragits tillbaka tidigare.

– Vi har haft en öppen dialog med Konsumentverket under hela processen. Först kunde vi inte se något mönster, sedan fick vi indikationer från dem i maj om en återkallelse och då bad vi om specifikationer och nu har beslutet tagits, säger Zimmer till Expressen

Bildkälla: Brio

Det här borde alla med barn och barnbarn läsa. Tveka inte på att dela vidare artikeln så vi tillsammans kan varna fler om den farliga barnskallran.