Varningen: Sluta ta med er powerbanks på flygplanet – stoppas alltid vid kontrollen

Nu har många svenskar semester och njuter av sommaren. Många väljer att åka utomlands för att få ännu mer sol och värme.

Då finns det några saker som är viktiga att tänka på när man packar. Det finns nämligen en sak som man inte får ha i bagaget när man flyger.

– Vad vi vet är att det fortfarande är väldigt många resenärer som har dessa i sitt incheckade bagage, säger Peter Douglas Wärring, Swedavia, till TV4.

Sommaren är här! Så också folks sug efter att resa.

Om du ska ut och flyga så finns det ett vanligt misstag som du bör undvika att göra. Det finns många föremål som inte är tillåtna att ta med i sitt incheckade bagage om man ska flyga, men det är framför allt en sak som många tar med ändå för att de helt enkelt inte vet om förbudet.

Det handlar om powerbanks. Om den överhettas så kan det börja brinna. Därför ska den inte ligga nere i din incheckade resväska.

– Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, säger Peter Douglas Wärring på Swedavia, som driver flygplatserna i Sverige, till TV4 Nyheterna.

Slängs tusentals varje år

Tv-kanalen uppger att Avinor, som driver Norges flygplatser, slänger tusentals powerbanks varje år. Det förklarar flygbolaget Norwegian.

– Vad vi vet är att det fortfarande är väldigt många resenärer som har dessa i sitt incheckade bagage. 2023 slängde Avinor över 20 000 powerbanks som beslagtagits från incheckat bagage i Norge. Det skapar extrajobb på flygplatserna, men också att det är tråkigt att tappa sin powerbank på flygplatsen, säger Peter Douglas Wärring.

Det finns flera saker som man inte får ta med sig i bagaget. Transportstyrelsen har sammanställt en lista på sin hemsida.

Olika regler för batterier

Bland annat får du inte ha med dig bilbatterier och det finns många olika regler kring olika typer av andra batterier som kan börja brinna.

– Något som är bra att tänka på är att litiumbatterier inte är tillåtna i incheckat bagage, vilket gör att det finns en rad andra saker som inte får checkas in. Till exempel är bärbara högtalare, drönarbatterier och andra batteridrivna enheter inte tillåtna i incheckat bagage. Det är överlägset vanligast med powerbanks, men även datorer och högtalare förekommer, säger Eivind Hammer Myhre, Norwegian.

Det här är bra att ha koll på om man ska ut i världen och resa. Man vill inte göra bort sig på flygplatsen genom att orsaka kaos vid säkerhetskontrollen.

Hur brukar du tänka när du packar väskorna inför en flygresa? Skriv en kommentar på Facebook. Gilla-markera och dela gärna artikeln också.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev