Varningen till föräldrar: Har ditt barn denna app på mobilen så radera direkt.

I dag är det kanske mer regel än undantag att våra barn och ungdomar äger en egen smartphone som de ringer, messar och surfar med. Detta är många gånger någonting väldigt bra då barnen kan höra av sig till sina föräldrar och meddela om de blir sena eller om de behöver hjälp med någonting. Men som ofta när den tekniska utvecklingen skenar iväg i högt tempo finns det företeelser som kan vara opassande eller direkt farliga. Nu varnar Socialtjänsten i Gävle och Brottsförebyggarna föräldrar för en app som många ungdomar använder.

Det var P4 Gävleborg som först rapporterade om den nya varningen till föräldrar i Gävle för appen Periscope. Appen låter användaren sända video live från sin smartphone till tittare som kan befinna sig var som helst i världen och som har möjlighet att kommentera på sändningen i realtid.

Varningen kommer sedan man upptäckt flera fall av misstänkt grooming och nätpedofili kopplade till appen.

– Det har kommit till vår kännedom att väldigt många barn och unga som använder den här appen uppmanar varandra att till att göra saker och ting, säger Fatima Viklund på Socialtjänstens fältgrupp i Gävle till P4 Gävleborg.

Enligt Fatima Viklund är det många föräldrar som inte har koll på vad deras barn gör med sina smartphones, något som gör att pedofilier ser sin chans.

– Det har även varit situationer där man tar av sig kläderna och visar hud. Man har diskussioner med främmande personer som man inte vem det är, personerna är anonyma och man vet inte vem som tittar eller vem man pratar med, säger hon till P4 Gävleborg.

Med anledning av detta går alltså Socialtjänsten i Gävle ut med en varning för att uppmärksamma föräldrar om de faror som finns kopplade till användande av appen. Och om du som förälder upptäcker att ditt barn använder appen Periscope menar Fatima Viklund att det bara finns en sak att göra.

– Som föräldrar ska man radera appen om de ser att barnen har den.

Nu hjälps vi åt att dela den här viktiga varningen vidare till alla föräldrar vi känner så att inga barn råkar illa ut!