Vellinge vill bli första kommunen att förbjuda tiggeri – redo att gå till domstol

Nu vill Vellinge kommunen införa ett tiggeri – och campingförbud.  

Kommunen kan bli först i Sverige med förbudet och är villiga att driva frågan i domstol.

Få ämnen har varit så diskuterade i Sverige de senaste åren som frågan om tiggeriförbud. Sala kommun försökte redan 2011 att förbjuda tiggeri, men länsstyrelsen sa nej.

Nu vill Vellinge kommun driva frågan vidare införa ett tiggeriförbud utanför kommersiella lokaler, som butiker, restauranger och kaféer, uppger SVT Nyheter. Det ska också bli förbjudet att campa på kommunens mark.

– De som tigger måste ha någonstans att bo. Det förekommer att de slår läger eller bor i sina bilar och det skapar problem, säger Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun till SVT Nyheter.

Hon tycker att det saknas ett tydligt regelverk och är beredd att driva frågan i domstol.

– Det är inte så det ska fungera att man kan slå läger, börja hänga upp tvätt och grilla på offentliga platser. Vi kommer att skriva in ett generellt campingförbud i våra lokala ordningsföreskrifter, säger Carina Wutzler till SVT Nyheter.

Tiggare på svenska gator är en het politisk fråga. Även Socialdemokraterna och regeringen har lämnat nya besked i frågan. Statsminister Stefan Löfven slog fast i december att tiggeriet måste få ett stopp.

– Det är aldrig acceptabelt att behöva se människor stå på knä och tigga, det är så förnedrande och fjärran för socialdemokratisk ideologi, så på något sätt måste detta få ett stopp, sa han då till Aftonbladet.

Jag tror alla är överens om att ingen människa ska behöva tigga på gatan, men hur hjälper man de drabbade? Dela gärna med en vän och skriv vad du tror på Facebook.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna

 
 

Läs mer om...