Victor fick igenom sitt förslag. Alla åker gratis på bussen om de läser en bok.

Victor Miron från Rumänien vill uppmuntra fler människor att läsa när de åker kollektivtrafik. Han föreslog för borgmästaren i staden Cluj-Napoca att resenärerna skulle få åka gratis kollektivtrafik så länge de hade med sig en bok. Nu har det blivit verklighet.

Mellan den 4 och 7 juni 2015 kunde man åka gratis på bussen om man läste en bok under tiden. Händelsen blev nyligen viral efter att Bored Panda hade skrivit om det. Tusentals hyllar nu Victors initiativ och delar historien på sociala medier.

Bildkälla

bus-reading__880

Men Victor vill att vi ska läsa på fler ställen, inte bara på bussen. Han ligger även bakom kampanjen Bookface som innebär att alla som har en bok på sin profilbild på Facebook får rabatt på olika ställen, allt från bokaffärer till hårsalonger och tandläkarpraktiker.

Bildkälla

Romanian-City-Gives-Free-Bus-Rides-To-People-Who-Read-Books-Inside__880

På World Book Day den 23 april kan alla som har en bok med sig besöka den lokala Botaniska trädgården i hans hemstad, tack vare Victor.

Bildkälla

bok

Jag tycker att det är fantastiskt att Victor vill att vi ska läsa mer böcker! Kanske skulle vi starta en liknande kampanj i Sverige?
Enligt Skolverket har svenska elevers kunskaper i läsförståelse försämrats under det senaste decenniet och var femte svensk elev når idag inte upp till en ”grundläggande nivå” i läsning.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.