Vilken mirakelbäbis! Veronica fick barn trots svåra handikappet, som 15:e kvinnan i världen.

15 april föddes William på Regionssjukhuset i Umeå. Hans mamma heter Veronica Hedenmark, en välkänd profil i Falun, och har sjukdomen ostogenis imperfecta. När hon födde William var det inget annat än ett mirakel. Enligt DT är Veronica den fjärde mamman i Sverige med sjukdomen som har fött barn – och endast den 15:e kvinnan i hela världen.  

Sjukdomen ostogenis imperfecta (medfödd benskörhet) innebär oftast att man är rullstolsbunden och kortväxt. Förutom benbrott så kan sjukdomen, beroende på hur allvarlig typ personen har, också leda till instabila leder, tandbesvär, hörselnedsättning, ökad benägenhet att få blåmärken, blå ögonvitor och viss risk för hjärtklaffbesvär.

I en tidigare intervju med DT berättade 36-åriga Veronica om sin längtan efter att bli mamma och hon har dessutom skrivit en bok om barnlängtan. Men så den 15:e april kom William och hennes dröm besannades. Enligt DT är 36-åriga Veronica Hedenmark närmast unik som den fjärde kvinnan i Sverige som har sjukdomen och fött barn, och endast den 15:e kvinnan i hela världen.

Några veckor efter födseln mår hennes lilla pojke William strålande. Men trots att allt gick bra så grumlades hennes sjukhusvistelse av fördomar. Veronica menar att personalen på BB var strålande, men att mottagandet från barnavdelningen var något helt annat när de fick veta att hon var en ensamstående mamma med ett svårt handikapp.
– Jag var inte riktigt beredd på att det fortfarande 2015 kunde vara så kontroversiellt att skaffa barn när man har ett funktionshinder, säger Veronica till DT.

Kuratorn hon pratade med sa att hen såg Veronicas personliga assistent som pappa till William, och förstod inte alls personliga assistens roll. Hen förbjöds också att sova på avdelningen vilket chockade Veronica. När det var dags för William att flyttas från IVA ville avdelningen spela in möten om vad assisten skulle göra. När William skulle flyttas från IVA in på sitt rum uppstod den märkliga situationen att det skulle hållas möten som spelades in. Efter diskussioner och klargöranden gick kunde det hela lösas.

Veronica hoppas bana väg för alla funktionshindrade föräldrar så att de får det lättare än vad hon hade.
– Jag tänker så här föräldraskapet sitter inte i benen utan det sitter i hjärtat. Självklart har jag stora begränsningar och jag tänker att alla personligheter har begränsningar. Det viktigaste är att man ger sitt barn kärlek och kärlek, som Astrid Lindgren sade, och så blir det så småningom en förnuftig människa, säger Veronica till DT.

Dagens mirakelhistoria!
Faluprofilen Veronica Hedenmark har blivit mamma mot alla odds. Hon är den 15:e kvinnan i vä…

Posted by DT.se on den 28 maj 2015

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna