Vobban såg den vilsne pensionären bli förföljd – då agerade han blixtsnabbt

Vobban Jonsson tog en omväg hem från jobbet för att fotografera. Det kan ha räddat en äldre man från att bli rånad.

Nu hyllas Vobbans insats av tusentals.

Det var i onsdags som Vobban Jonsson, 38, från Sundsvall blev vittne till något misstänkt. En äldre man gick på vägen framför honom och såg lite förvirrad ut. Bakom honom gick två unga killar, som såg ut att följa efter mannen.

Vobban fick en dålig magkänsla och skyndade sig fram till den äldre mannen och frågade vart han var på väg.

”Jag frågar farbrorn vart han han ska och han ger mig sin adress. Det var inte så långt ifrån där vi stod och jag kände att om jag inte hjälpte honom hem så skulle jag nog inte kunna sova inatt utan att oroa mig för hur det gick för honom.” skriver Vobban i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Han följde den äldre mannen hem och de unga killarna stannade kvar vid en bänk lite längre bort.

När de närmade sig huset där mannen bor såg Vobban en orolig kvinna som väntade utanför. Det var mannens fru som varit ute och letat efter honom eftersom han hade varit borta en bra stund.

”När hon såg sin man så lyste det upp ett jättestort leende i hennes ansikte och hon tackade så jättemycket för hjälpen.” skriver Vobban.

Efter att ha sagt hejdå gick han tillbaka samma väg som han kom och såg att ungdomarna satt kvar. Han såg också att de verkade påverkade av något. I inlägget på Facebook berättar han om vad som hände sedan:

”Jag går förbi och hör ena grabben säga.
– Hööörru, varför förstörde du för oss?
Jag vänder mig om och svarade,
– Öh va? Förstörde vad?
– Skit i det du, det var fan cash som vi behövde!”

Vobban blev arg och hotade med att ringa polisen, och då lämnade till slut killarna platsen.

”När jag kom hem satte jag mig i soffan och var så förbannad att jag började att gråta… Det känns som att jag verkligen valde rätt dag att ta en ny väg hem från jobbet.”

Efter händelsen skrev Vobban ett långt inlägg på Facebook som nu har fått över 3 000 gillamarkeringar. Han berättar att han är glad över att han agerade när han kände att något var fel.

– Det gäller att lita på magkänslan. Jag känner att man kanske fegar ur för många gånger. Jag hade inte kunnat leva med skuldkänslan om det hade hänt något, men nu kunde jag sova gott, säger han till Expressen.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna