11 anledningar till att Katniss är den perfekta filmhjälten.

Hunger Games: Mockingjay Del 2 är bara dagar från att gå upp på de svenska biograferna. Det är den avslutade filmen i Hunger Games-serien och vi får äntligen se hur det går i kampen mellan Katniss, tillsammans med rebellerna, och den otäcka huvudstaden. Som en uppladdning inför filmen har vi listat 11 saker som gör Katniss till den perfekta hjälten.  

Null

1. Hon offrar sig för andra.

I början av första filmen anmäler sig Katniss frivillig för att ta sin systers plats i hungerspelen. I Catching Fire vill hon att Peeta ska vara den som överlever. Gång på gång så sätter hon andras säkerhet före sin egen.

2. Hon är en överlevare.

Mot alla odds lyckas Katniss alltid hitta sätt att överleva. Inte bara i arenan utan även i Distrikt 12 där hon jagar i skogen för att hitta mat till sin familj. När allt sätts på sin spets tvekar hon inte utan gör vad som krävs.

3. Hon är modig.

Det visar hon om och om igen i hela film-serien. Från att anmäla sig frivillig till hungerspelen till att stå upp mot den onda regimen.

4. Hon är skicklig.

Katniss otroligt skicklig med pilbågen. När hon blir rankad inför spelen i den första filmen får hon ranking 11 av 12. Att hon är dödlig med bågen får huvudstadens trupper känna på när hon sänker ett flygplan med ett skott i Mockingjay del 1.

5. Hon accepterar inte korruption.

När Katniss vinner hungerspelen har hon en chans att bli en del av eliten i huvudstaden. Allt hon behöver göra är att spela med snällt och inte säga emot. Men när hon ser hur korrumperat allt är i huvudstaden är väljer hon i stället att stå upp för det hon tror på.

6. Hon är ödmjuk.

I första filmen är många av de andra tributerna glada över att få en chans att bli rika och kända. Men Katniss är inte ett dugg intresserad av berömmelse. När rebellerna senare vill att hon ska bli symbolen för deras kamp är hon tveksam och ställer bara upp om de lovar att rädda Peeta. Hon vill inte bli känd, hon vill bara rädda de hon älskar. Eller som hon säger själv: ”Jag frågade aldrig om det här, jag ville bara rädda min syster.”

7. Hon är självständig.

Katniss är en person som helt och fullt ut kan klara sig själv. Både i och utanför arenan. Om någon ska räddas är det oftast hon som står för hjälteinsatsen. Det betyder inte att hon inte kan ta emot hjälp när det erbjuds, men de allra flesta situationer kan hon lösa själv.

8. Hon är envis.

Igen och igen genom filmerna vägrar Katniss att anpassa sig till systemet och går sin egen väg. Hennes envishet sätter henne ofta i trubbel – men det är också det personlighetsdraget som är hennes största tillgång.

9. Hon är smart.

Många av de andra deltagarna i hungerspelen har tränat hela livet för att ställa upp i spelen. Det är Katniss snabbtänkthet och intelligens som i slutändan gör att hon står som segrare. Hon är en utmärkt strateg som använder sina styrkor mot sina motståndares svagheter.

10. Hon väljer kärlek.

Visst, det tar lite tid för Katniss att fatta att hon är eftertraktad men tillslut öppnar hon upp sig för kärleken. Jag ska inte avslöja vem hon väljer men det är härligt att veta att även de mest logiska hjältarna kan lyssna på sina hjärtan.

11. Hon spelas av Jennifer Lawrence.

Visst. Den här kanske inte handlar om Katniss som figur… För vi vet alla att Jennifer inte är Katniss på riktigt. Men kan du tänka dig någon annan spela den rollen?

Annons från Nordisk Film: Slutet är nära. Den 18:e november är det biopremiär för ”The Hunger Games: Mockingjay – part 2! Medan nationen Panem är i fullskaligt krig, konfronterar Katniss President Snow i den slutgiltiga uppgörelsen. Tillsammans ger sig hon och de närmaste vännerna Gale, Finnick och Peeta ut på ett uppdrag som gäller liv och ut död – inte bara för dem själva utan för Panems alla invånare. De dödliga fällorna, de lömska fienderna samt de moraliska valen som väntar kommer utmana Katniss mer än vad någon arena i Hungerspelen någonsin gjort. (Annons från Nordisk Film) Klicka här för att boka din biljett.