11 klassiska filmer du inte visste var baserade på verkliga händelser

Det finns filmer man ser och förväntar sig att de ska innehålla realism. Historiska dramer, biopics, brottsfilmer och självklart dokumentärer. Men det är faktiskt förvånansvärt ofta som komedier, skräck och actionfilmer är baserade på verkliga händelser utan att man vet om det.

Här är 11 filmer som du antagligen har sett men inte visste om att de var inspirerade av verkligheten.

Deepwater Horizon är en storslagen katastroffilm baserad på de verkliga händelserna när oljeriggen med samma namn kollapsade i Mexikanska gulfen 2010. Mark Wahlberg gör huvudrollen som en av de hjältemodiga arbetarna som riskerade sitt eget liv för att rädda andra från det brinnande infernot när katastrofen var ett faktum. Köp biljetter här (Annons från Nordisk Film)

1. Rocky

Rocky

De flesta av oss har sett Sylvester Stallones klassiker om den otippade boxaren som får en chans mot tungviktsmästaren. Men manuset till Rocky är inte en så originell historia som man kan tro.

Tidigt erkände Sylvester att han fått inspirationen till manuset efter att ha sett en boxningsmatch som varade i 15 rundor mellan dåvarande tungviktsmästaren Muhammed Ali och Chuck Wepner – en lågrankad boxare som tvingades jobba som nattklubbsvakt för att ha råd med träningen.

Eftersom Rockys motståndare i filmen, Apollo Creed, också tydligt var baserad på Muhammed Ali kunde den riktige Wepner till slut stämma Stallone för att han stulit hans livshistoria år 2006. Målet blev avgjort i förhandlingar mellan parterna och Wepner blev tilldelad en okänd summa pengar.

Dessutom ska Stallones team dessutom ha rådfrågat Muhammed Alis största motståndare, Joe Frazier, om träningstips för filmen. Scenerna när Rocky slår på hängande kött och springer upp för trappan till Philadelphias konstmuseum är rakt hämtade från Fraziers eget liv utan att han har fått något erkännande – ett faktum som boxaren fortfarande lär vara bitter över.

2. Indiana Jones

Indiana

Steven Spielbergs äventyrsfilm Indiana Jones, är om man ska vara petig, baserad på en film från 1954 som heter Secret of the Incas. Men både den filmen och Indiana Jones huvudkaraktärer är i sin tur baserade på en verklig äventyrare.

Hiram Bingham var 36 år när han insåg att det inte riktigt räckte med att undervisa i historia och politik på Harvad och senare Yale. Han ville ut i världen. Därför satte han samman en forskningsexpedition vars uppdrag var att hitta Inkaindianernas förlorade huvudstad, mest för att stilla sin egen nyfikenhet.

Vägledd av skrifter som var hundratals år gamla och lokala guider tog hans sökande honom till slut till Macchu Picchu-ruinerna, en stad på en bergstopp som fallit i glömska generationer tidigare.

Upptäckten blev ett stort genombrott och i vboken där han skrev om sina upplevelser blev en bästsäljare. 6 år senare spelade Charlton Heston en lite tuffare version av hjälten och några decennier senare var det Harrison Fords tur.

3. The Longest Yard

Burt

Filmen The Longest Yard från 1974 är en riktig sportfilmsklassiker med Burt Reynolds i huvudrollen. Historien kretsar runt en grupp fångar som spelar en fotbollsmatch mot sina fångvaktare. 

Sedan filmens originalrelease har det gjorts flera remakes. Mean Machine med den brittiska hårdingen och före detta fotbollsproffset Vinnie Jones i huvudrollen och The longest yard (2005) med Adam Sandler.

Men trots att filmen hävdar att vara en originell historia såg recensenterna redan 1974 stora likheter mellan The Longest Yard och en ungersk film från 1962 som heter Två halvlekar i helvetet. Den filmen är i sin tur baserad på verkliga händelser där tyska soldater spelade fotboll mot ukrainska krigsfångar under andra världskriget i en match som kallas the Death Match.

4. Terror på Elm Street

Freddy

Nej, det finns inget som pekar på att en mördare återvänder från de döda för att mörda tonåringar i deras drömmar. Men inspirationen för filmens skurk, Freddy Krueger är verkligare än man kan tro. Wes Craven, mannen som står bakom filmen, har förklarat i intervjuer att embryot till storyn föddes när han läste om att flera Kambodjanska immigranter dött under mystiska omständigheter.

En familj som flyttat till Los Angeles hade det frid och fröjd tills en dag när sonen i familjen plötsligt började vägra sova. Han var övertygad att om han somnade skulle en okänd terror bli hans död. Efter att sonen lyckats hålla sig vaken i flera dagar så vek han sig till sist för sömnens makt. Några timmar senare hörde familjen honom skrika i skräck och han hittades död i sitt rum.

Craven läste om händelsen, lät sedan sin fantasi fylla i tomrummen och så var Terror på Elm Streeet född.

5. The Big Lebowski

big

Bröderna Coens kultmästerverk The Big Lebowski är i och för sig inte baserat på verkliga händelser i en större bemärkelse. Men till skillnad från en annan Coen-film, Fargo, som hävdas att vara baserad på en en sann historia utan att faktiskt vara det, så finns det verkliga inslag i The Big Lebowski.

Närmare bestämt är huvudpersonen The Dude som spelas av Jeff Bridges baserad på en verklig bekant till Coen-bröderna. Den riktige The Dude heter Jeff Dowd och var en filmdistributör som hade arbetat med bröderna på ett tidigare projekt. Precis som filmkaraktären var den riktigt Jeff Dowd mycket förtjust i drinken white russian, kallades rätt och slätt The Dude och ägde en ”matta som band samman rummet”. 

6. 300

Har du sett Zack Snyders epos om Sparta och dess armé så kan du inte ha undgått att den har viss förankring i historien. Men filmen är mer verklighetstrogen än du kanske visste om? 300 är omgjord från en serietidning med samma namn av Frank Miller och baserar sig på ett riktigt slag mellan perserna och grekerna som skedde cirka 480 f.Kr. Precis som i filmen var spartanerna vida kända som fruktade krigare och ägnade sig åt en morbid typ av selektivt urval där bara de starkaste barnen fick överleva – allt för att kunna bli soldater.

7. Fury

Fury

Historien om Brad Pitts pansarvagnsgäng från 2014 är inte baserat på bara en verklig pansarvagnsbesättning från andra världskriget utan faktiskt flera stycken. Regissören David Ayer använde sig av flera riktiga historier för att få händelserna i filmen så verklighetstrogna som möjligt.

Bland annat från krigshjälten Audie Murphy som placerade ett maskingevär på en utbränd stridsvagn och ensam höll tillbaka en tysk anfallsvåg. Dessutom är Brad Pitts karaktär döpt efter en riktig amerikansk stridsvagnskommendör vid namn Lafayette ”War Daddy” Pool. 

Filmens klimax är baserad på en annan sann historia. Amerikanska soldater berättade att de hittade en ensam överlevande rekryt i en bombad stridsvagn i mitten av en landsvägskorsning omringad av dussintals döda fiendesoldater.

8. Heat

heat

De flesta filmintresserade vet att Michael Manns film Heat är baserad på ett verkligt bankrån som förvandlades till en skottlossning. Rånarna övermannade polisen i Los Angeles med automatvapen och skyddsvästar och det är inte bara actionscenerna som är baserade på verkliga händelser.

Regissören hade en kompis vid namn Chuck Adamson som var en före detta polis i Chicago. Historien om polisen som har en rivalitet med en yrkestjuv är baserad på verkliga händelser i Adamsons liv. Tydligen ska han till och med haft ett möte med tjuven som hette McCauley, precis som De Niros karaktär i filmen, över en kopp kaffe samtidigt som han var honom på spåren.

Till slut ska den riktige McCauley ha flytt från brottsplatsen och blivit jagad av Adamson som inte hade något annat val än att skjuta honom – vilket också inträffar i filmen.

9. Jakten på Röd oktober

Tom Clancys bondvariant Jack Ryan har varit med om en hel del galna äventyr. Men vissa av dem bygger på mer än bara Clancys livliga fantasi.

I Jakten på Röd Oktober försöker en Sovjetisk ubåtsgeneral manövrera sitt skepp till USA för att desertera, samtidigt som han blir jagad av sin egen regering som försöker sänka honom. Det verkar för bra för att var sant va?

Nja, ibland överträffar verkligheten sagan. Clancy baserade historien på kapten Valery Sablin som tillsammans med en lojal besättning stal skeppet The Sentry. Den sovjetiska krigsmakten hann dock ifatt skeppet och sänkte det innan det kom så långt. Förklaringen som ryssarna gav media var att besättningen var på väg till USA för att desertera.

Det visade sig dock först efter att boken Jakten på Röd Oktober släppts, som filmen givetvis baserar sig på, att Sablin och hans besättning inte alls hade tänkt dessertera till USA utan snarare planerade att anfalla det sovjetiska ledarskapet för att genomföra en ny ännu mer kommunistisk revolution. 

10. Nacho Libre

nacho

Det är kanske inte alla i Sverige som har sett den här kultklassikern där Jack Black spelar en präst som börjar med mexikansk wrestling för att samla in pengar till ett lokalt barnhem. Men det är ännu färre som känner till att filmen, trots den minst sagt udda premissen, är baserad på riktiga händelser.

Handlingen  är tagen från Sergio Gutiérrez Benítez liv. Han var präst i Texcoco i Mexiko och när han insåg hur mycket pengar det behövdes för att ta hand om de nära 200 föräldralösa barnen i hans församling bestämde han sig för att göra något udda. Inspirerad av gamla filmer han sett där påhittade präster börjat med wrestling för att samla in pengar bestämde sig Benítez för att göra det på riktigt.

Han tog sig namnet Fray Tormenta, Fader Storm och gav sig in i arenan. Under flera år höll han sitt dubbelliv hemligt men när en wrestlingrival avslöjade att han egentligen var en riktig präst började donationerna plötsligt ramla in från hela landet – vilket gjorde att Benítez ångrade att han inte varit ärlig från början.

11. Exorcisten

Vem har inte haft en sömnlös natt efter att ha sett Exorcisten. Om någon hade berättat för mig att den var baserad på en riktig hädelse skulle jag antagligen inte ha sovit på flera veckor. 

Filmen, med Max von Sydow bland andra, är baserad på en bok med samma namn som är skriven av William Peter Blatty. Blatty tog inspiration från en riktig exorcism av en 14-årig pojke i Maryland 1949. Pojken, känd som Roland Doe, lär ha talat i tungor och tagit skada av helga saker. Katolska präster kallades till platsen och flera av dem lär ha ådragit sig skador under själva ritualen. Roland ska enligt rapporterna ha klarat sig och efteråt lyckats leva ett normalt liv.

Bonus tips för dig som gillar Filmer baserade på verkliga händelser: Deepwater Horizon

Deepwater Horizon är en storslagen katastroffilm baserad på de verkliga händelserna när oljeriggen med samma namn kollapsade i Mexikanska gulfen 2010. Mark Wahlberg huvudrollen som en av de hjältemodiga arbetarna som riskerade sitt eget liv för att rädda andra från det brinnande infernot när katastrofen var ett faktum. Filmen har biopremiär den 30 september biljetter hittar du här.  (Annons från Nordisk Film)

Gillar du fakta om film? Var gärna med och DELA den här artikeln!