Claes Elfsberg om besvikelsen – fick inte vara kvar på SVT: "Konstigt att bli utpetad på grund av ålder"
Claes Elfsberg

Claes Elfsberg om besvikelsen – fick inte vara kvar på SVT: ”Konstigt att bli utpetad på grund av ålder”

Efter 45 år som nyhetsuppläsare på SVT tvingades Claes Elfsberg att sluta på grund av ålder, men beslutet var mot hans vilja. Nu berättar Elfsberg om varför han vid 71 års ålder fortfarande vill jobba.

– Jag tycker att det är lite märkligt att erfarenheten inte ens anses vara värdefull att föra vidare, att lära andra, utan att när ett visst datum infaller då upphör anställningen och det spelar ingen roll vad man kan och vad man skulle kunna lära ut till andra. Det är slöseri med resurser, säger Claes Elfsberg till Aftonbladet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Claes Elfsberg har tjänat flera decennier på SVT. 1975 ledde han sin första nyhetshändelse, vilket var början på en lång karriär där han så småningom blev ett känt ansikte och namn för hela svenska folket.

Claes Elfsberg, 71, vill fortsätta jobba

I intervjuer har Claes berättat att han tycker om att jobba, vilket var anledningen till att han vid 67 års ålder inte hade någon tanke på att lägga av som nyhetsuppläsare. SVT hade dock andra planer.

När Claes Elfsberg fyllt 67 år fick han inte längre vara kvar som nyhetsuppläsare på SVT, på grund av sin ålder. För Aftonbladet berättar Elfsberg att han tycker att det är märkligt att man ska bli utpetad på grund av ålder.

Foto: SVT

Då Elfsberg trivs med att jobba, och har en fru som fortfarande arbetar, så vill han inte vara hemma på dagarna. Han förstår dock de som vill gå i pension tidigare på grund av slitsamma yrken eller andra skäl.

– Men det finns också människor som gärna jobbar vidare och jag förstår inte varför vi ska hindras från att göra det. Det vore nationalekonomiskt bra om alla vi som vill jobba också får fortsätta att göra det – om vi fick hjälp att fortsätta att jobba. Själv skulle jag gärna betala lite mer skatt om jag bara fick fortsätta att jobba med det som jag lärt mig att göra. Och då skulle jag kunna hjälpa till och betala lite extra för att de som verkligen behöver gå i pension tidigt också får göra det, säger han till tidningen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required