Efter massiva kritiken mot Allsång på Skansen – nu agerar SVT

Under flera år har Allsång på Skansen möttes av kritik på grund av att man inte kunnat sjunga med utan sånghäftet.

Nu agerar SVT – och under gårdagens avsnitt införde man LED-skärmar med textraderna.

– Hade vi gjort det i början av säsongen och sen känt att det inte funkade och tagit bort det så hade det inte varit schyst mot publiken, säger Per Rådelius, projektledare för Allsång på Skansen, till Aftonbladet.

Få program har varit så traditionsenliga under den svenska sommaren som Allsång på Skansen. Det folkkära programmet har sänts varje sommar från Sollidenscenen sedan 1979 och fortsätter att locka nytt folk, både yngre och äldre.

Hård kritik mot Allsång på Skansen

Men under flera års tid har programmet mötts av kritik. Till skillnad från TV4-konkurrenten Lotta på Liseberg har publiken på Allsång på Skansen inte kunnat sjunga med i låtarna genom att se texten på olika skärmar.

I stället har man fått förlita sig på sånghäften samt sitt eget minne.

SVT agerar

Men inför gårdagens program, det näst sista för säsongen, valde SVT att agera.

– Att vi gör det just idag beror på att om vi hade startat säsongen med det så hade vi inte haft någon tid att utvärdera det. Så nu kör vi och även nästa tisdag och sen kan vi utvärdera i lugn och ro. Hade vi gjort det i början av säsongen och sen känt att det inte funkade och tagit bort det så hade det inte varit schyst mot publiken, säger Per Rådelius, projektledare för Allsång på Skansen, till Aftonbladet.

Men trots att de nya LED-skärmarna nu står på plats på Skansen kommer inte de klassiska sånghäftena försvinna.

”Tradition ska man inte leka med”

Rådelius menar att det är viktigt att de är kvar.

Under gårdagens Allsång på Skansen bjöds publiken på en hjärtevärmande överraskning. Lasse Berghagen, som ledde programmet mellan 1993-

Underbar hyllning till Lasse Berghagen

Berghagen fick ta emot rosor och en teddybjörn av Sanna Nielsen. Publiken gav 74-åringen en stående ovation och han var märkbart tagen med tårar i ögonen.

– Det är underbart. Jag blir lite rörd och inte så lite heller, sa Lasse Berghagen.

STOCKHOLM 20190806 Lasse Berghagen får blommor av programledaren Sanna Nielsen under säsongens sjunde Allsång på Skansen. Foto: Erik Simander / TT

Flera artister, bland dessa Janice och 11-årige Oscar Stembridge, sjöng därefter flertalet av Lasse Berghagens stora hits.

Bland annat ”Teddybjörnen Fredriksson” och ”En kväll i juni”, som publiken alltså kunde sjunga med i via de nya LED-skärmarna.

Vad tycker du om årets Allsång på Skansen? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!