Det här är Paul Rey – deltagare i Melodifestivalen 2020

Paul Rey tävlar i Melodifestivalen 2020 och är för många ett nytt ansikte.

Här är lite fakta om 27-åringen, som du kanske inte hade koll på innan.

Paul Rey, eller Pauli Jokela, som han egentligen heter, är en svensk artist från Lund, född 1992.

Pauls mamma kommer från Chile, och hans pappa från Finland, men deras vägar korsades i Lund där de blev kvar och fick Paul. Pauls mamma har sjungit i flera olika band, och hans bror är kompositör, och musikintresset i familjen smittade av sig på Paul.

Paul började rappa och skapa musik i hemmastudios som tonåring. Nästa steg var att delta i rapp- och sångbattles på uteställen i Lund, där folk fick upp ögonen för honom.

Paul Rey imponerade på Quincy Jones

2015 fick Paul sitt genombrott med låten ”Good As Hell”, som han släppte via Epic Records i USA, där han var signad. Det resulterade i att Paul kom i kontakt med amerikanske musikproducenten och låtskrivaren Quincy Jones, som imponerades av unge Paul från Lund.

Quincy Jones är en legendar i musikbranschen. Han är bland annat känd för att ha producerat några av världens största album, nämligen Michael Jacksons Off The Wall, Thriller, och Bad.

Quincy Jones kom att träffa många människor på sina turnéer, och en av de han fastnade starkt för var Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

”Mitt hjärta brister av att ha fått veta att vi har förlorat ännu en vacker själ. Lill-Babs spred alltid glädje, tog hand om min sorg och stod alltid för framtidstro i mitt liv. Du finns för alltid i mitt hjärta”. twittrade världskändisen efter Lill-Babs bortgång.

En annan svensk Quincy fastnade för var just Paul Rey, som han numera är mentor till.

Foto: Claudio Bresciani / TT

ada KOPLING

Under 2018 släppte Paul Rey sin egen-producerade EP ”Note to Self”, där han skrivit alla låtar själv. Denna EP har streamats över 30 miljoner gånger på Spotify sedan den släpptes.

Paul Rey under SVTs presentation av de artister som ska tävla i Melodifestivalen 2020.
Foto: Jessica Gow/TT

Efter framgångarna med egna EP:n 2018 gav Paul ut låtarna ”Good for me”, och ”Hurt” under 2019.

Melodifestivalen 2020

Lördag den 8 februari 2020 medverkar Paul Rey i Melodifestivalens andra deltävling, som äger rum i Göteborg.

Dela om du ser fram emot att följa Melodifestivalen 2020.