STORT GRATTIS: Inger Nilsson vinner ärofyllt barnpris – för sin odödliga insats som Pippi Långstrump

I motiveringen beskrevs hon som en stark förebild för många barn. Det är ingen överdrift. Inger Nilsson, som spelade Pippi Långstrump på film och i tv, vann Gullspiran på Guldbaggegalan – för sina enorma insatser inom svensk barnfilm.

– Tack farbror Olle för att du valde mig en gång i tiden, säger hon framme på scenen.

Hon är odödlig i den svenska folksjälen. Inger Nilsson, 64, blev landets största barnstjärna genom alla tider efter att hon porträtterade Astrid Lindgrens karaktär Pippi Långstrump under 60- och 70-talet.

Totalt blev det tre långfilmer och en serie för Inger som spelade Pippi med bravur.

Närmare 55 år efter att hon först blev känd över hela världen belönas hon nu med ett av Guldbaggegalans två specialpris.

Inger Nilsson som Pippi Långstrump. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT

”Mycket stark förebild”

Marie Göranzon, 81, fick hederspriset för sin långa och makalösa karriär. Dessutom vann Inger Nilsson Gullspiran, det pris som delas ut till en person som gjort enastående insatser inom svensk barnfilm.

– Årets Gullspira tilldelas en person som på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska barnfilmens framgång, i en kategori som inte synliggjorts tidigare i samband med detta pris. Vår mottagare har dock i högsta grad varit synlig för den stora publiken i generation efter generation, i Sverige och internationellt, säger Guldbaggejuryns ordförande, Anna Carlson, i sin motivering.

– För första gången i prisets historia går priset till en skådespelare som i kraft av sin person och sitt yrke roat en stor  publik tillsammans med många andra unga i en mängd filmatiseringar av älskade barnböcker. En mycket stark förebild för många barn!, fortsätter hon.

– Det finns bara en Inger Nilsson.

Hon blev märkbart tagen och fick tårar i ögonen när hon klev upp på scenen för att ta emot priset samt folks jubel.

Inger började med att tala om att Pippi-serien hade premiär den 8 februari 1969 på svensk tv. Då förändrades hennes liv.

– Rollen som Pippi har levt med mig i nästan hela mitt liv, både på gott och på ont. Jag får ofta frågan vad det bästa var med att spela Pippi? Då säger jag alltid att det var att då fick jag kontakt med teatern och filmen. Det har varit det viktigaste för mig. Tack Pippi!, säger hon.

Tackar regissören Olle

Hon är stolt och rörd över att nämnas tillsammans med alla tidigare vinnare som alla främjat svensk barnfilm. Faktum är att hon är den första skådespelaren att vinna en Gullspira.

– I kväll får jag bli medlem i den här Gullspira-familjen med alla dessa underbara pristagare, bland andra Georg Riedel som skrev musiken till alla Pippi-filmer, säger hon och tackar samtidigt alla inblandade.

– Än en gång, tusen tack kära familj. Och tusen tack juryn för det här priset. Och tack farbror Olle (Hellbom, regissör) för att du valde mig en gång i tiden, säger hon.

Vad otroligt kul och hedersamt att du fick priset, Inger. Det är nog många där ute i världen som håller med om att du verkligen förtjänar det.