11 saker alla saknar från tiden i skolan

Det var bättre förr, brukar det heta.

Nja, kanske inte alltid, men när man går igenom gamla fotoböcker är det i alla fall lätt att konstatera att man hade det ganska bra i det obekymrade livet som ung knatte.

Där och då kanske inte en sådan sak som skolan kändes så värst härlig – men när man blickar tillbaka till skolåren är det ändå med ett sting av nostalgi i hjärtat. Vem glömmer inte den där första, pirriga skoldansen – eller den mysiga morgonsamlingen med sångboken rakt framför näsan?

Här är 11 saker alla saknar från tiden i skolan!

1. Sångboken

Fröken spelade tramporgel, eleverna utrustades med sångböcker och tillsammans sjöng hela klassen i full hals till både det ena och det andra. Mysigt, javvist, inte minst under vinterhalvåret när det ofta var sång på morgonkvisten med levande ljus i rummet.

Bildkälla: Wikipedia

2. Gympan

I dag kanske det kallas idrott, men på den gamla goda tiden var det gympa som gällde och om det inte var färgglada band och bollsport som stod på agendan så var det den gamla klassiska plinten som kördes fram. Det kanske inte alltid var lika tacksamt att hoppa fram och tillbaka över plinten – men när man ser den i dag går det inte att bli annat än nostalgisk.

3. När TV-apparaten rullades fram

Det kanske var Stenmark som skulle åka slalom, det kanske var något naturprogram – oavsett vilket blev det alltid ett lika välkommet avbrott från vardagslunken när den gamla TV-apparaten rullades in i klassrummet. Varje gång till elevernas stora jubel – och varje gång betraktades läraren som en hjälte.

Bildkälla: Pinterest

4. Slöjden

Smörknivar, fruktskålar, klädhängare och skrin – här fanns det chans att fixa julklappar till hela tjocka släkten… på skoltid! Rena rama drömmen, och även om morfar kanske inte var helt lyrisk över att för fjärde året i rad ta emot en virkad pannlapp så doldes det alltid väl – och själv kunde man stolt konstatera att man var en mästare på presenter.

Bildkälla: Mostphotos

5. Klassfotot

Årets kanske viktigaste dag. Frisyren var perfekt, de snyggaste kläderna hade valts ut och leendet var omsorgsfullt inövat – men lik förbannat var det alltid något som gick fel. Om det inte var du så var det bästa kompisen som stod där blundandes, grimaserande och gjord till allmänt åtlöje – och varje år var det en lika nervös väntan på framkallningen. Så här i efterhand är det dock lätt att sakna dagen av skräckblandad förtjusning då ingenting, och då menar jag INGENTING, fick gå fel. 

Bildkälla: Flickr

6. Skolmaten

Det var fläsk och löksås med potatis, det var kåldolmar och det var sjömansgryta. Åt man inte så fick man gå hungrig – och när våra matvanor i dag har tagit helt andra vägar kan det vara härligt att minnas tillbaka en herrans massa år till den där tisdagen i oktober när man fyllde tallriken med leverlåda och åt i godan ro. 

Bildkälla: Wikipedia

7. Skoldansen

Efter att ha laddat i veckor var den stora stunden kommen. En kväll fylld av möjligheter, ett tillfälle att samla mod och våga närma sig personen man trånat efter hela läsåret – och mitt i hela spektaklet fanns givetvis de obligatoriska tryckar-, dans- och luftgitarrtävlingarna på schemat. Det var tider det!

Bildkälla: Wikipedia

  

8. Skurloven

Det kom som en skänk från ovan. Skurloven, dessa långa dagar i frihet då hela skolan stängdes för att de gamla trägolven skulle åka på en rejäl omgång såpa. Plötsligt fick man tid till att hitta på allt det där som det inte fanns tid till annars – och sällan har man varit så glad över att det är dags för städning. 

Bildkälla: Mostphotos

9. Hoppa hage

Ingen glömmer de där rutorna som någon hade målat upp med en vit krita på skolgården. Att hoppa hage var inte bara ett perfekt tidsfördriv under raster och håltimmar – det var också både roligt och ett bra sätt att få lite frisk luft. Annat än dagens tv-spel och mobilappar…

Bildkälla: Pixabay

10. Friluftsdagen

Det fanns en tid då det var obligatoriskt med flertalet friluftsdagar varje läsår. Efter allt stillasittande fick man äntligen snöra på sig kängor eller stövlar, ge sig ut i naturen och ägna sig åt en aktivitet så långt bort det gick att komma från de gamla träbänkarna och matteböckerna.

Bildkälla: Youtube

   

11. Skolavslutningen

Man flög upp ur sängen, drog på sig den finaste skjortan och kammade håret. Det var dags för skolavslutning – de längsta timmarna någonsin innan en evighet fylld av lek, bad och allmän tid i frihet stod för dörren. Tyvärr var det ofta först senare, när man började arbeta och bara hade tillgång till några få veckors semester, som man insåg hur bra man egentligen hade det. Skolan, vilken tid i livet!

Bildkälla: Wikipedia

Skolan är en humorserie i skolmiljö med hög igenkänningsfaktor för alla som satt sin fot i ett klassrum. Hipp hipp-gänget, med Anders Jansson och Johan Wester i spetsen, har skapat denna skruvade TV3-serie om den konstigaste och mest skruvade vardag vi någonsin levt i – en vardag som präglat oss alla. Vi följer personal och elever på en helt normalt galen skola i södra Sverige. Föräldrarna, barnen, lärarna, vaktmästaren och bespisningspersonalen försöker fungera tillsammans i en värld med barnsliga vuxna, föråldrade regler och barn som agerar så vuxet som barn alltid gjort. I rollerna ser vi bland andra David Batra, Eva Röse, Johan Wester, Anders Jansson, Anna Blomberg och Melody Farshin (ANNONS FRÅN TV3) Klicka här för att läsa mer!