17 saker från den svenska skolan som våra barn aldrig kommer att förstå!

Det sägs att varje generation förr eller senare blir upprörd över den yngre generationens beteende och brist på respekt. Ett exempel som brukas ta upp är att filosofen Sokrates redan på 400-talet f.Kr lär ha beklagat sig över dåtidens ungdomar med de bevingade orden:

”De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”

Visst känner man igen klagomålen?

Nu när världen utvecklas allt snabbare kommer kanske glappet mellan generationerna bli större än någonsin. Men vem vet, kanske väntar en underbar digital framtid för våra barn som vi aldrig kommer att förstå.

I nuläget kan jag i alla fall vara glada och tacksamma över att min barndom var full med skrapsår efter att ha lekt utomhus, istället för att den är fylld av appar och hur många gillamarkeringar man kan få på en bild.

Här är 17 saker från den svenska skolan som våra barn aldrig kommer att förstå!

1. Svarta Tavlan

Våra barn kommer aldrig uppleva ljudet av när någon drar naglarna över svarta tavlan, eller att bli bestraffade genom att tvingas klappa tavelsudd en hel rast istället för att leka med de andra barnen.

Bildkälla: Wikipedia 

2. Sockiplast

Förr i världen var sockiplast ett fullkomligt accepterat gymnastikplagg. Senare förstod man att hälsporre och fotsvett kanske inte var värt mödan trots den coola looken som plagget innebar. Våra barn är för evigt dömda till innegympaskor. Stackare!

Bildkälla: Wikipedia

3. Rökrutan

Ack. att det fanns en tid då varje skola var utrustad med en rökruta där de lite häftigare barnen kunde samlas och avgöra vad som var häftigt för stunden, förutom just cigg som alltid var häftigt på den tiden.

Bildkälla: Youtube

4. Ljudet när modemet kopplar upp

Välsignade med smarta telefoner och obegränsat med surf kommer våra barn aldrig att få uppleva känslan av att välden väntar där ute men man måste först lyssna klart på det här:

5. Skrivstil

Den största lögnen som någonsin har dragits för en generation är att man var TVUNGEN att kunna skrivstil för att klara sig i högstadiet! Man satt där i timmar och tragglade och var nervös. Men sedan när det sedan var dags var det INGEN som vill ha något i skrivstil! Sedan år 2013 är skrivstilen borttagen ut skolplanen.

Bildkälla: Wikipedia

6. Spela kula

Det är bara att inse, tiden för att spela kula på rasterna är förbi och kommer antagligen aldrig tillbaka när det finns alternativ som Pokémon Go.

Bildkälla: Wikipedia

7. ”Mina vänner”-böcker

Lågstadiet var en enda lång parad av att skriva i ”Mina vänner”-böcker och hävda att man hade intresset ”killar”, ”disco” och ”hästar” fast man mest tittade på TV. I framtiden kanske de har en app för det istället?

Bildkälla: Pintrest

8. Fluortanten

Idag känns det så avlägset. Men alla vi som gick i skolan före 90-talet har upplevt fluortantens välde i klassrummet. Det är otroligt svårt att se att vi kommer utsätta våra barn för något liknade.

Bildkälla: Stockphoto

9. Frökens pennvässare

Den långa promenaden fram till katedern. Ljudet när pennan vässades. Känslan av att föra den sylvassa, livsfarliga, spetsen mot papperet för första gången. Inget av det lär våra barn uppleva när allt mer handlar om att skriva på dator eller iPad.

Bildkälla: Produktbild

10. Juice i tetrapack

När jag gick i skolan hatade jag friluftsdagarna. Jag var mer av en inomhusmänniska. Men det fanns en enda räddning – juice i tetrapack. Den som såg ut som en pyramid. Jag kunde gärna traska omkring i skogen några timmar för att få dricka en sådan. Var inte drycken lite godare dåförtiden?

Bildkälla: Nostalgiforum

11. Passare

Ingen visste vad de var till för, matte kanske? Men alla visste hur det kändes att bli stucken med en. I takt med datorn och matematikprogrammens utbredande har de redan, eller håller på att försvinna.

Bildkälla: Shutterstock

12. När skolan stannade – för Stenmark

Under Stenmarks dominansperiod kring slutet 1970-talet rullades TV-apparaten in i klassrummet och undervisningen fick ett avbrott. Det var en riksangelägenhet att titta på loppet. Den nivån har ingen nått sedan dess. Inte ens Zlatan.

Bildkälla: Youtube

13. Overheadapparaten

Overheadapparaten borde varit glömd för länge sedan. Begraven och undangömd. Men jag skulle ge mig fanken på om inte en och annan lärare fortfarande använder den. Men så kan ju fallet inte vara i många år till?

Bildkälla: Wikipedia

14. Date-parfymen

Inget skoldisko var komplett utan att ett moln av Date-parfym spred sig kring alla tjejerna i klassen.

Bildkälla: Produktbild

15. Luktsuddigum som valuta

Fenomenet luktsuddigum finns kvar. Men barnen har gått vidare. Tiden där man kunde handla vad som helst med tillräckligt mycket luktisar på skolgården är över.

Bildkälla: Produktbild

16. Filmprojektor i klassrummet

Nuförtiden kan vikarierna säkert streama in filmerna till barnen direkt från datorn. Men jag minns en tid när de var tvungna att vara beredda på att byta filmrulle så att inte barnen skulle få frispel om det tog mer än 30 sekunder!

Bildkälla: Youtube

17. Råkostsallad med vitkål, apelsin och russin

Det fanns många konstiga maträtter i skolan som man aldrig ätit förr eller senare. Men det här kanske var den konstigaste, råkostsallad med vitkål, apelsin och russin. Tack och lov är den borta från matsedeln i dagens skola.

Wikipedia 

Var gärna med och dela den här listan så kan dina vänner få en dos härlig nostalgi idag!

Skolan är en humorserie i skolmiljö med hög igenkänningsfaktor för alla som satt sin fot i ett klassrum. Hipp hipp-gänget, med Anders Jansson och Johan Wester i spetsen, har skapat denna skruvade TV3-serie om den konstigaste och mest skruvade vardag vi någonsin levt i – en vardag som präglat oss alla. Vi följer personal och elever på en helt normalt galen skola i södra Sverige. Föräldrarna, barnen, lärarna, vaktmästaren och bespisningspersonalen försöker fungera tillsammans i en värld med barnsliga vuxna, föråldrade regler och barn som agerar så vuxet som barn alltid gjort. I rollerna ser vi bland andra David Batra, Eva Röse, Johan Wester, Anders Jansson, Anna Blomberg och Melody Farshin (ANNONS FRÅN TV3) Klicka här för att läsa mer!