7 låtar från 90-talet som vi aldrig glömmer

Från Céline Dion och den oförglömliga kärleksballaden i storfilmen Titanic, till Oasis och deras galna resa från a-kassa i Manchester till en superhit som spelades i världens alla radiokanaler.

Här är 7 låtar från 90-talet som vi aldrig glömmer.

bannern

1. Céline Dion – ”My Heart Will Go On”

1997 går långfilmen Titanic upp på biograferna – och blir en sällan skådad succé. Den episka kärlekshistorien om Jack och Rose är än i dag en av filmhistoriens mest pengainbringande filmer. Och det hade den inte varit utan Céline Dions fantastiska stämma. Precis som den bitterljuva berättelsen om Titanics öde, träffade hennes ballad ”My Heart Will Go On” rakt i hjärtat. Vi glömmer den aldrig.

Wikipedia

2. Britney Spears – ”Baby One More Time”

90-talet var en spretig tid fylld av nya uttrycksformer och musikstilar. Det var britpop, grunge, ballader och sist men inte minst: Tonårsidoler. En av de allra största var Britney Spears. 1998 arbetade en 17-årig Britney med svenske demonproducenten Max Martin. Resultatet blev ”Baby One More Time” – och över en natt var en ny tonårsidol född.

3. Aerosmith – ”I Don’t Wanna Miss A Thing”

Ännu en i raden av låtar som användes i storfilmer och sedan blev världshitar. Rockballaden ”I Don’t Wanna Miss A Thing” spelades in av Aerosmith och skrevs speciellt för storfilmen Armageddon med Bruce Willis i huvudrollen. Ett kvitto på genomslaget kom när låten nominerades till en Oscar i kategorin Bästa sång.

4. Whitney Houston – ”I Will Always Love You”

En av historiens bäst säljande artister med över 170 miljoner sålda album och den mest prisbelönade sångerskan, enligt Guiness World Records. När Whitney Houston lämnade jordelivet den 11 februari 2012 tappade vi en artist som aldrig slutade att beröra oss med sin änglalika röst. Men Whitneys avtryck här på jorden kommer för alltid leva vidare.

1992 var superstjärnan namnet på allas läppar när hon spelade huvudrollen i Bodyguard. Hon gjorde också filmmusiken – och den odödliga klassikern ”I Will Always Love You”. Den om något tror jag kan symbolisera vad vi alla hörde på radion under 90-talet.

Wikimedia

5. Electric Bananaband – ”Min piraya Maja”

1976 fick allas vår Lasse Åberg i uppgift att göra en serie barnprogram för SVT. Resultatet blev Trazan och Banarne. När serien senare skulle repriseras fick Åberg en helt ny idé och skapade bandet Electric Banana Band med Janne ”Zebran” Schaffer som ny medlem. De blev snabbt barnens favorit och man fick till och med en stor hit med ”Min piraya Maja”. En låt som var en av oss fortfarande kan nynna med i när vi hör den spelas.

6. Galenskaparna & After Shave – ”Macken” 

I Sverige var det Galenskaparna & After Shave som fick oss att skratta som mest hemma i tv-sofforna. Och kanske var de mest folkkära karaktärerna bröderna Roy och Roger. Deras liv tillsammans på macken fick oss att gråta av skratt. Och låten ”Macken” blev minst sagt populär ute i stugorna och spelades flitigt på radion.

7. Oasis – ”Wonderwall”

90-talet bjöd på mängder av enorma genombrott. Bandet Oasis stod för ett av dessa. 1993 var de arbetslösa killar i Manchester som levde på a-kassa – 3 år senare spelar de inför 250 000 människor i en av musikhistoriens absolut största utomhuskonserter. Med låtar som ”Live Forever” och framför allt ”Wonderwall” fanns det inte en radiolyssnare på 90-talet som kunde undvika att höra Liam Gallagher sjunga storebror Noels texter.

Foto: Tim Abbot

Annons: Den som vill uppleva mer 90-talsnostalgi får inte missa Oasis: Supersonic. En dokumentär om det brittiska bandets uppgång och fall. Från a-kassa till rekordspelning inför en kvarts miljon människor – inom loppet av tre års tid. Klicka här för att säkra dina biljetter redan i dag.