Det här är Julia Caesar – en krutgumma vi aldrig glömmer

Det finns många personer som dagens unga inte har en susning om vem det är. Personer som i allra högsta grad är en del av vår svenska folksjäl och bidragit till vår kulturskatt. Skådespelerskan Julia Caesar är en av dessa. Hon var under flera år en populär aktris som roade svenska folket.

Men folkkär? Det blev hon först vid 82 års ålder. Då fick hennes tolkning ”Annie från Amörka” ett enormt genomslag.

Julia Maria Vilhelmina Caesar föddes den 28 januari 1885 i Bromma. Redan i tonåren fick Julia upp ögonen för att hon ville syssla med skådespeleri och underhållning. Som 18-åring fick hon chansen som statist på gamla Folkan i Stockholm. Två år senare, år 1905, fick hon sedan göra sin riktigt scendebut på Kristallsalongen i Stockholm. 20 år gammal gjorde hon succé i rollen som döva hundraåriga gumman ”Dövnickan”. 

Och på den inslagna vägen fortsatte Julia. Under sin karriär, som sträckte sig över sex generationer, medverkade hon i över 100 filmer. Däribland klassiker som Anderssonskans Kalle, Kronblom, Swing it, magistern! och filmerna om Åsa-Nisse.

Wikipedia

För alla hennes filmroller blev Julia Caesar populär. Hon var en krutgumma som alltid stämde i bäcken. Men det otroliga med historien om Julia var att hon blev riktigt folkkär – vid 82 års ålder.

Det var då hon gjorde tolkningen ”Annie från Amörka” och gick rakt upp på Svensktoppen. Lyssna på den här nedanför och minns en krutgumma som roade miljoner svenskar.

Kommer du ihåg Julia Caesar? I så fall kan du dela detta så att fler får minnas denna underbara skådespelerska och underhållare!