Ingen vet vad Tommy ska sjunga – då brister han ut i Astrids klassiker

Jag är uppväxt med Astrid Lindgren och alla hennes klassiker. För mig var favoriten alltid Emil i Lönneberga. Även om jag gillade Emil och tyckte hyssen han hittade på var roliga så var det drängen Alfred som föll mig allra mest i smaken. Hans lugn och vänlighet var lätt att gilla och han kändes sannerligen som gårdens fasta och trygga punkt.

I filmen Emil i Lönneberga från 1971 spelas drängen Alfred av en av våra mest folkkära skådespelare, Björn Gustafson och han spelar verkligen rollen med bravur och för mig kommer Alfred och Björn alltid vara förknippade med varandra. 

Det är därför det här klippet hör till mina favoriter. Det är en annan personlig favorit, Tommy Körberg, som i ett tv-program ställer upp sig för att framföra en sång. På förhand verkar inte publiken veta vilken låt som är på väg men ganska snabbt visar det sig att han ska ge sig på en låt som är oerhört starkt förknippad med just Emil i Lönneberga. 

Pianisten slår nämligen an en ton och Tommy smyger sedan igång drängen Alfreds paradnummer – ”Fattig bonddräng”. Texten är skriven av Astrid Lindgren och musiken av Georg Riedel och Tommy sjöng faktiskt låten på Astrid Lindgrens begravning 2002. 

Titta och njut i spelaren här under när en av våra främsta sångare tolkar en av våra största författare genom tiderna. Det blir faktiskt inte mycket bättre än såhär!

Publicerad av Newsner Guldkorn. Gilla gärna!