Nya uppgifter i dokumentärfilm: ”Tage Danielsson övervakades av Säpo”

.

Tage Danielsson ska ha blivit övervakad – av Säkerhetspolisen. 

Det avslöjas i en ny dokumentär om honom och Hans Alfredson, av Jane Magnusson. 

– Vi var helt chockade, säger hon till Expressen Nöje

Det är kanske inte många som känner till uppgifterna – men nu kommer en ny dokumentär där det påstås att Säpo hade span på Tage Danielsson, skriver Expressen.

I den kommande filmen visas privata filmer från familjerna Danielsson och Alfredson upp. Det utlovas både humor och sorg, såsom den tragedi som drabbade Hasse då sonen Mats tragiskt gick bort i en olycka när han bara var fem år gammal.

Foto: Wikimedia commons

Filmens fokus är vänskapen mellan Hasse och Tage. Den legendariska komikerduon som låg bakom bolaget AB Svenska Ord och filmer som ”Att angöra en brygga”, olika revyer och radioprogram som ”Mosebacke Monarki”. De samarbetade med många storheter inom svenskt kulturliv, såsom Gösta Ekman och Monica Zetterlund.

Från 1950-talet till Danielssons bortgång, år 1985, stod de för massor av klassiker som för evigt kommer att leva vidare i den svenska kulturskatten.

Tage gick bort i cancer, bara 57 år gammal. Hans Alfredson lämnade jordelivet för bara två år sedan. Han blev 86 år.

Nu kommer alltså en ny dokumentärfilm om duon. ”Hasse & Tage – en kärlekshistoria” har biopremiär 6 september 2019.

Hasse & Tage-filmen har premiär 2019

”För första gången öppnar familjerna Alfredson och Danielsson upp arkiven och ger oss exklusiv åtkomst till deras berättelser, fotografier och inspelningar”, står att läsa i filmbeskrivningen.

I dokumentären kommer nya uppgifter om att Säpo ska ha haft span på Tage Danielsson, skriver Expressen. Filmens regissör, Jane Magnusson, berättar:

– Sen är det märkligt det här med att Säpo övervakade Tage. Det tror man ju inte. Han verkar inte helt livsfarlig… Men de blev en sådan maktfaktor Hasse och Tage, och det var nog skälet till att man spanade på Tage, men det känns ju inte riktigt okej, säger Jane Magnusson till Expressen.

Hon fortsätter:

– Vi var helt chockade. Att man la resurser på det. Men folk var väl rädda för extremvänstern då, och hotet från Sovjet. Även om det inte rättfärdigar det.

Hon minns annars tillbaka på skrivarstugan som Hasse och Tage och Svenska Ord hade i Vita bergen, och förklarar att detta berörde henne mycket.

– Ena grejen är att den här lilla stugan (duons så kallade skrivarstuga) bär med sig något slags värme som är helt magisk: Så fort folk kliver in där, så blir de glada. Det är som att åka tillbaka i tiden till när vi hade lite ljusare framtidsutsikter och folk var lite vänligare mot varandra, säger Magnusson till Expressen.

Här kan man se en trailer inför filmpremiären av ”Hasse & Tage – en kärlekshistoria”:

Hasse & Tage – en kärlekshistoria | Officiell trailer

Nu har trailern släppts till dokumentärfilmen: HASSE & TAGE – EN KÄRLEKSHISTORIA 😍👌 Vem vill du minnas tillbaka i biosalongen med?Biopremiär 6 september 📽️🍿

Posted by Nordisk Film Sverige on Tuesday, June 18, 2019

Dela gärna vidare om du ser fram emot filmen om Hasse & Tage!