Så gick det sen för favoriterna i ”Pojken med guldbyxorna” – så här ser de ut idag, 46 år senare

Tv-serien ”Pojken med guldbyxorna” gjorde succé när den kom 1975.

Så här ser skådespelarna ut idag, 46 år senare.

Uppsalagrabben Harald Hamrell växte upp utan TV. Det för att han skulle lära sig att läsa böcker. I stället blev han skådespelare och debuterade redan som 14-åring i Vilgot Sjömans film ”En handfull kärlek” från 1974. Och redan året därpå blev han ”Pojken med guldbyxorna” med en hel generation barn.

Foto: Karen Benzian, TT

Hamrell har beskrivit inspelningen av ”Pojken med guldbyxorna” som fantastisk och att han kom väldigt nära filmteamet, så pass att de ses än idag.

– Den fick ju ett enormt genomslag när den kom, det var nästan hysteriskt där ett tag. Jag minns serien med värme, flera av oss håller fortfarande kontakten och möts upp var femte år och äter lite mat och umgås, har Harald Hamrell sagt till Aftonbladet.

Harald fick mycket uppmärksamhet för rollen och fick mersmak för yrket.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idag har han hunnit fylla 60 år och har medverkat i ett 30-tal produktioner genom åren. Bland annat har han haft roller i filmerna om Martin Beck på 00-talet.

Under senare år har han dessutom regisserat och skrivit manus till minst lika många. Bland annat har han varit med och både regisserat och skrivit manus till storfavoriten ”Vår tid är nu”.

Anders Nyström spelade Tocken

Anders Nyström som spelade Mats pappa Tocken i barnprogrammet är idag 88 år gammal. Han debuterade som skådespelare redan som barn och medverkade redan som liten grabb i ”Barnen från Frostmofjället.

I en intervju med Aftonbladet från 2013 säger han att han haft stor glädje av rollen som Tocken.

– Jag har haft en stor glädje av ”Pojken med Guldbyxorna”. Det var faktiskt en person som kom fram till mig förra veckan och frågade om det var jag som var pappan. Det är mest de som var runt 10-årsåldern som minns den, säger Anders Nyström.

Ingela Thorsson spelade Monica

Ingela Thorsson hade däremot inte haft en enda roll innan ”Pojken med guldbyxorna”. Enligt henne blev hon övertalad av Niclas Strömstedts mamma att vara med och efter att ha provfilmat var rollen hennes, skriver Femina.

– Jag minns det som att vi hade det väldigt roligt. Vi spelade in i Gubbängen, redan då kommer jag ihåg att Harald stod mer bakom kameran än framför.

Men Skådespelandet var ingenting för henne. I stället utbildade hon sig till lärare och genom åren har hon haft jobb på allt från kronofogden till Utbildningsdepartementet.

Claire Wikholm: ”Väldigt trevligt”

Claire Wikholm hade arbetat som skådespelare sedan slutet på 60-talet och hade medverkat i ett tiotal produktioner innan hon fick rollen som den arga mamman i fönstret i ”Pojken med Guldbyxorna” .

Foto: Maja Suslin/TT

Själv minns hon knappt rollen.

– Oj! Du, det minns jag knappt. Men jag minns att det var väldigt trevligt. Harald brukar reta mig för den där rollen när vi ses, har hon sagt om inspelningen.

Gerd Hagman medverkade

Gerd Hagman debuterade som skådespelare redan på 40-talet och har varit med i en rad produktioner under sitt liv. Bland annat i ”Den Blomstertid” och som mamman i ”Mumindalen”.

Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

I ”Pojken med guldbyxorna” spelade hon tanten i Tobaksaffären.

Gerd jobbade fram till 2008 och fyra år senare avled hon 92 år gammal.

Jag älskar verkligen Pojken med Guldbyxorna.

Dela gärna vidare artikeln till alla du känner som uppskattar nostalgiläsning!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);