Svenske skådisen Björn Andrésen blev känd som ”världens vackraste pojke” – så ser han ut i dag, 50 år senare

Björn Andrésen blev som 15-åring känd som ”världens vackraste pojke” efter sin medverkan i Luchino Viscontis film ”Döden i Venedig” från 1971.

Idag är han 66 år, professionell musiker och skådespelare och så här ser han ut idag.

Björn Johan Andrésen, föddes i Stockholm den 26 januari 1955. Och det blev en händelserik start för Björn på gott och ont.

Som tioåring gick hans mamma av spårvagnen vid Stureplan och vinkade av honom. Björn kände direkt att det inte var något som stämde och han förstod att det var sista gången han såg henne.

Och det visade sig stämma. Björns mamma tog nämligen sitt liv, vilket han berättar i en intervju med Katarina Hahr.

Efter sin mors död fick Björn flytta hem till sin mormor och morfar där det var locket på. Ingen nämnde Björns mammas självmord i stället sade man att hon kanske hade rest någonstans.

https://www.instagram.com/p/CNX-9FuBAH7/

Fyra år senare 1970, fick Björn en biroll i Roy Anderssons En kärlekshistoria. Och året efter blev han världsberömd i rollen som Tadzio i Luchino Viscontis film Döden i Venedig. Och blev utnämnd av regissören till världens vackraste pojke.

En kändis till barnbarn

Det blev en stor uppståndelse världen över och alla ville synas med Björn. Men Björn har heller inte riktigt förstått hur stort det blev.

För det var nämligen så att det kanske inte helt och hållet var på Björns önskan som han sökte rollen. I stället var det hans mormor som pushade honom.

– Det var liksom mormor som styrde de här grejerna. Hon ville ha en kändis som barnbarn, säger han i dokumentärfilmen Världens vackraste pojke från 2021.

Beskyller sig själv för sonens död

I stället hade Björn en dröm om att bli konsertpianist. Men någon sådan dröm gick aldrig i uppfyllelse.

I stället har Björns liv kantats av mycket mörker. Efter all uppståndelse gick Björn in i en depression och säger att han har druckit mycket alkohol genom åren och ytterligare tragedier avlöste varandra. Bland annat dog hans son, bara nio månader gammal, något han anklagar sig själv för.

https://www.instagram.com/p/CT5lqrqtYZw/

Björn fick en dotter 1984 och två år senare föddes sonen Elvin. Men Elvin blev bara nio månader gammal.

I intervjun med Katarina Hahr berättar Björn Andrésen sorget att han hade somnat och sovit i 2,5–3 timmar.

Han vaknade sedan plötsligt, när mamman till Elvin skrek då hon upptäckte att sonen inte var där, utan att han i stället låg under täcket bredvid den sovande Björn.

– Jag sliter bort täcket, han är blå om läpparna och jag försöker med allting, mun mot mun och allt jag fått lära mig. Sedan ambulansen och störtlopp upp till Sös och de gör väl vad de kan och allt de kan för att få liv i honom men, läkaren kommer ut och man ser på honom att det inte finns något att göra.

Läkarna diagnosticerade Elvins död med plötslig spädbarnsdöd. En diagnos Björn säger att han inte köper.

– Det är klart att det är mitt fel. Hade jag på något sätt, hade jag varit vuxen och tagit … fan jag betedde mig ju som en jävla fjortis. Då hade det inte hänt, säger han i intervjun.

”Världens vackraste pojke”

Sorgen efter sin mor och sin sons död har satt djupa spår och Björn berättar öppet i podden om sitt alkoholmissbruk, ett missbruk som han tror kanske har fått honom att orka leva vidare trots allt.

Sedan rollen i Luchino Viscontis film Döden i Venedig har Björn medverkat i ett 20-tal filmer och TV-serier. Och på senare år har han bland annat haft roller i SVT-serier som ”Jordskott” och ”Springfloden” och i filmen ”Midsommar”.

Foto: Anders Wiklund/TT

Dessutom är Andrésen professionell musiker, som uppträdde och turnerade regelbundet med Sven Erics dansband.

Under våren 2021 kom dokumentärfilmen ”Världens vackraste pojke”, som handlar om hans liv.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);