SVT förbjuder svenska kultserien: Har blivit ”för olämplig” för att visas i dag

Den svenska tv-serien ”Bert” är en riktigt 90-talsklassiker som skänkt många skratt och glädjefyllda stunder till tv-tittarna.

Men nu censurerar SVT delar av den.

Anledningen? Den har ”olämpligt innehåll”.

– Larvigt! Antingen lägger man ut hela eller så tycker jag att man tar bort allihopa om det är så oerhört stötande och farligt. Det är så ängsligt. Ska vi ha kultur som är fri eller ska den vara statlig? Håller man sig inom lagens ramar, vad är då problemet? säger seriens skapare Anders Jacobsson till Aftonbladet.

SVT lägger ut många och härliga gamla tv-serier och klipp från förr på sin sida ”Öppet arkiv”. Jag brukar då och då gå in där och titta på härliga musikklipp eller dramaserier från förr, men nu blev jag rejält förvånad.

Tidningen Expressen skriver att kanalen censurerat den gamla 90-talsklassikern ”Bert”. Och när jag går in och tittar så stämmer det. SVT har tagit bort två avsnitt från serien.

Så här motiveras det: ”OBS: Del 3 och 4 i serien kommer ej att publiceras p g a olämpligt innehåll” går det att läsa på sidan i ”Öppet arkiv”.

 

Bert-bokserien har kritiserats för sexism genom åren, och författarna Sören Olsson och Anders Jakobsson har tidigare kommenterat detta så här:

”Vi kan absolut hålla med om att det funnits sexistiska inslag i en del av texterna. I ‘Berts dagbok’ gick han i femman och var oskyldig som ett litet lamm. Sedan blev han hormonstinn och började tänka med snoppis och i de tankarna ville han ju helst vara naken med de flesta”, skrev de i ett debattinlägg på Expressen Debatt.

Vad tycker du om detta? Dela gärna vidare med dina vänner och skriv i kommentarsfältet om SVT gör rätt eller fel.