En Golden Gate-bro mellan Djurgården och Södermalm i Stockholm. Jisses! Tänk vad Sverige sett annorlunda ut om allt detta hade blivit av.

1. ”Golden Gate” mellan Djurgården och Södermalm.

Golden Gate-bron i San Francisco tillhör ett av världens mest kända byggnadsverk. En mindre version av bron hade kunnat finnas i Stockholm. 1948 planerade staden en förbindelse över Saltsjön och en ingenjörsbyrå tyckte att en mäktig bro skulle förbinda Djurgården och en förlängd del av Ringvägen på Södermalm.

2. Nytt Slussen-förslag?

Ombyggnationen av Slussen är ett av de mest omdiskuterade projekten i Stockholm. Inte bara nu, utan genom historien. Vad sägs om vi skrotar alla nya planer och i stället bygger Slussen enligt Isak Gustaf Clasons förslag från 1905? Vad trafiken tar vägen är oklart, men visst vore det läckert med ett Slussen-palats?

3. En guldglob – i Sundsvall.

Globen i Stockholm känner ni till. Men visste ni att Sundsvall kunde fått en egen glob, i guldfärg, redan på 1970-talet? Arkitekten Peter Celsing stod bakom förslaget, som fick namnet ”Guldkulan”. Byggnaden skulle bland annat inhysa en kongress- och konsertlokal, restaurang och biograf.

4. Slott i stället för bostäder på Kungsholmen.

Ett vitt, ståtlig slottsliknande byggnad på Kungsholmen i centrala Stockholm? Om planerna för Nationalmuseet från 1845 hade blivit verklighet hade kvarteret Kungsklippan sannerligen sett helt annorlunda ut. I dag står där i stället en rad bostadshus, uppförda under 1930-talet. Nationalmuseet byggdes i stället på Blasieholmen, år 1866.

5. Europas största skyskrapa mitt i Stockholm.

Stockholm har mycket, men i jämförelse med många amerikanska städer har man inte direkt någon skyline att skryta med. Det hade kunnat vara annorlunda. Eller vad sägs om Thor Thörnblads enorma torn – 40 våningar hög – som han ville bygga på Blasieholmen? Bara entrén ser ut att vara tre våningar hög…

6. Ytterligare en skyskrapa i Malmö.

Foto: Wingårdhs arkitektkontor.
Turning Torso räckte tydligen inte. Mellan åren 1997 och 2004 diskuterades uppförandet av ytterligare en skyskrapa i Malmö, närmare bestämt i stadsdelen Hyllie. Byggnaden skulle ha blivit 274 meter hög och därmed Europas högsta.

7. En Big Ben i Nya Gamla Stan.

Det är svårt att föreställa sig idag, men under andra halvan av 1800-talet fanns det långt gångna planer på att riva hela Gamla Stan. Projektet föll på finansieringen och att man inte visste vad de boende i stadsdelen skulle ta vägen under byggtiden. Vad skulle då byggas i stället? Jo, bland annat ett ämbetsverk med ett väldigt klocktorn, påfallande likt Big Ben i London.

8. Stockholm – Nordens Venedig?

Gustav III saknade inte direkt ambitiösa planer för Hagaparken i Solna. Ett av projekten som aldrig genomfördes var det så kallade Neptuni Tempel. Nedanför templet skulle en grotta grävas ut. Varför? Så att kungen hade någonstans att förvara sina gondoler, som han ville trafikera på kanalen nedanför templet.

9. Triumfbågen som byggdes – men revs.

Paris har sin triumfbåge. Men faktum är att Stockholm hade sin triumfbåge – cirka 180 år tidigare. I samband med Drottning Kristinas kröning uppfördes en triumfbåge vid Norrmalmstorg. Den var tänkt att rivas efter kröningen, men stod kvar i ytterligare ett decennium. Synd att den inte fortfarande står där.

10. Globen? Du menar Kronan?

Innan Globen blev Globen tävlade fem olika förslag om att bli den nya arenan i Johanneshov. Ett av förslagen kallades Kronan. Det hade säkert blivit en fin arena, men inte i närheten lika unik som Globen.
Publicerad av Newsner Häftigt, gilla oss gärna