10 mysterier som inte ens forskarna kan förklara

Ibland verkar det som att forskarna redan studerat allt som går på vår planet, men det är ganska långt ifrån sanningen. 

För det finns fortfarande flera mysterier som är olösta, trots att vi har tillgång till modern teknik och att utvecklingen hela tiden går framåt. 

Här 10 fascinerande gåtor som inte har någon rationell förklaring ännu.

1. Har kossor en inbyggd kompass? 

© Shutterstock/Wikipedia

Med hjälp av Google Earth har forskare studerat tusentals betande kor och upptäckt ett underligt mönster. 70 procent av korna står vända med huvudet mot norr eller söder, medan de äter eller dricker. 

Detta observeras på alla kontinenter, oavsett terräng, väder eller andra faktorer.

2. Varför måste vi ha olika blodgrupper? 

© Shutterstock

Forskarna har inget svar på varför människor har olika blodgrupper. En del hävdar att det finns ett samband mellan blodgrupp och personlighet eller att man bör äta på ett visst sätt beroende på vilken blodgrupp man har – men dessa teorier saknar dock vetenskaplig grund.

Egentligen är det bara vid transfusioner som blodgruppen har betydelse. 

3. Hur spinner katten?

Katter kan spinna när de känner sig nöjda eller mätta, men exakt hur katter frambringar ljudet har forskarna ännu inte helt klurat ut.

Alla små katter kan spinna, men bland de stora kattdjuren är det bara geparden som kan göra det. Lejon, tigrar och leoparder kan inte spinna. 

4. Varför drömmer vi?

© Shutterstock

Vissa tror att drömmar är slumpmässiga bilder och hjärnvågor. Andra anser det vara undermedvetna önskningar, olösta problem och erfarenheter.

Vetenskapliga studier om drömmar kallas oneirology. En del forskare hävdar att drömmar symboliserar något gömt djupt inne i det mänskliga psyket, men ingen vet exakt vad.

5. Varför hörs detta ljud i rymden?

När forskare från NASA studerade unga stjärnor 2006, hörde forskare plötsligt ett mystiskt ljud (lyssna ovan). 

Även om ljud inte kan resa genom rymden, kan radiovågor göra det. Men var kommer de ifrån? Forskarna vet bara att vågorna inte tillhörde stjärnor eller kända kosmiska fenomen.

6. Varför är vissa högerhänta och vissa vänsterhänta?

© Shutterstock

De flesta människor, 70-95 procent, är högerhänta. En minoritet (5-30 procent) är vänsterhänta. Ett obestämt antal är tvehänta och kan använda höger och vänster hand lika väl. 

Gener tros ha ett visst inflytande, men en ”vänsterhandgen” är inte identifierad av forskarna. Social miljöer kan också påverka: när vänsterhäntade barn tvingas skriva med sin högra hand blir några av dem högerhänta. 

7. Varför dog mammuten ut?


© Wikipedia

Trots mycket forskning och många fynd finns det i dagsläget ingen slutgiltig förklaring till varför mammutarna dog ut. En del tror på klimatförändringar, andra hävdar att de utrotades av på grund av jakt. 

Det finns också en teori om att mammutarna kan ha dött ut på grund av någon smittsam sjukdom.

8. Hur många planeter finns i solsystemet?

© Shutterstock

Sedan Pluto uteslöts som en officiell planet är det troligt att det finns åtta planeter, men mycket av solsystemet är fortfarande inte kartlagt stora regioner är i stort sett helt okända. 

Astronomer har exempelvis undersökt Kuiperbältet (se bild ovan) och upptäckt en rad objekt som kastas runt på ett mystiskt sätt, påverkade av en okänd kraft. Enligt experterna fanns något där som var tio gånger så tungt som jorden med en väldigt lång bana runt solen. 

9. Vad är mörk materia? 

© Flickr/Maxwell Hamilton

Omkring 27 procent av universium är mörk materia, något som anses vara fysikens största mysterium. Det är en form av materia som inte avger elektromagnetisk strålning och därför inte kan observeras på normalt sätt.

Ingen vet vad den består av, mörk materia är för litet och/eller för kompakt för att man ska kunna se den. 

10. Geléregnet 1994

© pinimg

En ovanlig företeelse inträffade i Oakville, Washington, i augusti 1994. I stället för regn föll en geléliknande substans från himlen. Nästa dag fick ett dussintal människor influensaliknande symtom.

Forskare analyserade ämnet: den innehöll två typer av bakterier, av vilket vanligtvis finns i människans matsmältningssystem. De kunde dock inte hitta ett samband mellan bakterierna och den mystiska epidemin.

Visst är det intressant och fascinerande att vi fortfarande kan förklara varje fenomen i vår värld? 

Dela gärna vidare denna artikel på Facebook, förhoppningsvis kan någon av dina vänner få lära sig något nytt idag 🙂