1898 såg bonden svart rök från ett hål i berget. Vad han hittade på insidan förbluffar nu en hel värld.

Ibland görs upptäckter som är så fascinerade att det är svårt att beskriva med ord. Carlsbad Caverns tillhör definitivt en naturens allra vackraste skatter, men det förbluffande grottsystemet låg länge oupptäckt. Det var först när 15-årige bondpojken Jim White red med sin häst genom Guadalupe-bergen i slutet av 1800-talet som hemligheten blottades. Jim, som jobbade på en ranch i närheten och var ute för hålla koll på boskap, såg ett svart rökmoln stiga upp från ett stort hål i berget. Han knöt fast sin häst vid ett träd och skyndade sig fram till det stora hålet i marken. Jim White insåg det inte då, men han var på väg att göra en upptäckt som än idag fascinerar miljoner människor och lockar hundratusentals besökare från världens alla hörn.  

carlsbad
Wikipedia

I slutet av 1800-talet var 15-årige hästbonden Jim White ute och red bland bergen i New Mexico när han såg en rökpelare stiga upp från ett hål i marken. Han knöt fast sin häst och sprang till platsen för att titta närmare och upptäckte ett stort, svart hål i berget.

carlsbad2
Wikipedia

Jim tyckte att rökpelaren såg ut som tornado eller ett vulkanutbrott, men ju närmare han kom, desto mer anande han vad som egentligen kom farandes ut från grottan: tusentals fladdermöss.

koloni1

”Jag stirrade in i det svartaste och största hål jag någonsin sett. Och från hålet kom fladdermöss, som ur en kokande kittel”, berättar Jim i sin självbiografi.

Och det var inte bara fladdermössen som gjorde Jim nyfiken på den stora grottan. Några dagar senare återvände han med hemmagjorda stegar, för att klättra ned i det svarta hålet. Allting tyder på att han var den allra första människan som vågade sig ned i hålet.

2973425488_fcdcf049d7_b
Flickr/LukeJones

Med hjälp att ytterst primitiva hjälpmedel lyckades Jim ta sig ned cirka 15 meter i grottan. Han hade en lite oljelampa för att orientera sig i det becksvarta mörkret. Jim kunde inte se speciellt mycket, men han förstod redan då att grottsystemet var enormt. Bland annat såg han flera tunnlar som ledde längre in i berget.

Carlsbad Caverns

Några veckor senare återvände Jim med en mexikansk pojke. Utrustade med mat, vatten och facklor gjorde genomförde duon en 3-dagars expedition nere i grottsystemet. Vad de fann i underjorden måste varit en oförglömlig syn. Överallt fanns otroliga kalkstensformationer.

Carlsbad Caverns - New Mexico

Myndigheterna fick snart nys om den stora grottan och 1932 öppnades Carlsbad Caverns nationalpark. Besökare hade dock vallfärdat till grottan innan dess, men var då tvungna att gå ned på egen risk. Via rangliga trappor och hala stegar kunde man ta sig ned till 230 meter under jord, men det var en väldigt ansträngande promenad. Speciellt på vägen tillbaka.

HallOfGiants Carlsbad Caverns HDR

Jim hade sedan länge förstått det stora värdet av grottan och tog på egen hand ned turister till de underjordiska salarna. Det stora lagret av spillning från fladdermössen, kallat ”guano”, visade sig vara en riktigt guldgruva. Jim sålde det som gödningsmedel till stora plantage, bland annat till flera fruktodlingar i Kalifornien.

Han utvecklade också en slags hiss för att ta upp så mycket spillning som möjligt. Den primitiva hissen, som i mångt och mycket bestod av en slags hink, användes också för att hissa ned turister i grottan.

bucket1

Nationalparken skapades dels för att bevara det stora grottkomplexet och göra det lättare för turister att ta sig dit, dels för att bevara den stora och unika fladdermuskolonin i grottan.

Carlsbad Caverns

Parken innehåller totalt 83 separata grottor, inklusive USA:s djupaste och tredje längsta kalkstensgrotta (487 m).

Cavern View - Carlsbad Caverns National Park - New Mexico - 24 February 2015

Många av grottorna är numera lätta att besöka. Man kan ta sig ner både till fots på säkra stigar och med hiss rätt ner till ett turistcentrum.

Into The Depths, Carlsbad Cavern, NM

Stigarna som turisterna går på idag, för att bevittna naturens underverk, är dock i stort sett detsamma som Jim White gick på när han först utforskade grottan. I grottan finns och en inskription från Jim White, märkt med årtalet ”1898”.

Carlsbad Caverns, NM

Jim namngav också alla grottrum och dessa namn lever kvar än idag. Nedan kan du exempelvis se ”Hall of the Giants”, den största kammaren i grottsystemet. Golvet i rummet är hela 6 hektar.

Big Room, Carlsbad Caverns, New Mexico

På vissa ställen reser sig taket mer än 30 meter över golvet.

Whale's Mouth - Carlsbad Caverns National Park

Stalagmiter är vanliga i kalkstensgrottor. Formationerna bildas på marken av vatten som droppar ner från grottans tak. En del av stalagmiterna i ”Hall of Giants” har vuxit till höjder på över 18 meter. Imponerande!

Rock of Ages

Inne i grottsystemet finns det också flera pooler och bäckar. Läckert är bara förnamnet!

Drips in the cave stream

Av förklarliga skäl utsågs Carlsbads Caverns till världsarv för drygt 20 år sedan. Strax över 400 000 människor besöker grottorna varje år och fascineras av dess innandömen.

Carlsbad Cavern

Många passar också på att stanna kvar och se när den mäktiga fladdermuskolonin lämnar hålorna för att ge sig ut på jakt efter föda. En stor läktare har byggs intill grottmynningen, så att flera hundra personer kan fascineras av den häftiga showen.

Carlsbad Caverns Bat Flight Viewing Area

Kolla nedan så kan du gå hur det ser ut!

Håll med om att Carlsbad Caverns verkar vara ett helt fantastiskt ställe? Naturen har verkligen en förmåga att överträffa våra vildaste fantasier.

Cavern View - Carlsbad Caverns National Park - New Mexico - 24 February 2015

Jag hade i alla fall väldigt gärna gjort ett besök här!

Entrance to Carlsbad Caverns

Dela gärna vidare detta om du vill att fler ska få en inblick i detta fantastiska ställe!