19 saker du antagligen inte visste om Hunger Games.

Den 18 november är det premiär för The Hunger Games: Mockingjay del 2. Passa på att ladda upp med lite trivia så du kan imponera på dina vänner eller din dejt efter filmen. Här är 15 saker du antagligen inte visste om Hunger Games.

2. Officiella filmlåten spelade in på ett dygn.
Taylor Swift och gruppen The Civil Wars spelade in låten ”Safe & sound”, den officiella låten till första filmen, på bara en dag.

3. Suzanne Collins är gammal fäktare.
Författaren till Hunger Games, Suzanne Collins, har tränat fäktning men hon tror ändå att hon bara skulle vara klassad som en 4:a om hon var med i Hunger Games på riktigt.

5. Katniss namn kommer från växtriket.
Karaktären Katniss är döpt efter blomman med samma namn som på engelska också kallas för ”Arrowhead”.

6. Collins fars historier om krig är en viktig del av berättelserna.
När Collins var 6 år kämpade hennes pappa i Vietnamkriget. Hon har berättat att han kände att att det var hans plikt att se till att alla hans barn hade en förståelse om krig, vad det kostar och vad det har för konsekvenser och att det är hjärtat av Hunger Games böckerna.

7. Den första Hunger Games filmen blev förbjuden i Vietnam.
Orsaken var att filmen ansågs ha ”olämpligt innehåll”.

8. Jennifer Lawrence hamnade på sjukhus efter att ha sprungit in i en vägg.
Under den sista träningsdagen inför första filmen sprang Jennifer Lawrence i full fart rakt in i en vägg. Hennes tränare trodde hon hade skadat mjälten och hon var tvungen att åka in till lasarettet och göra en undersökning.

9.Katniss mamma i filmen har spelat hennes mamma på tv förut.
Paula Malcomson, som spelar Katniss mamma i filmerna spelade också Jennifer Lawrence mamma ett avsnitt av Cold Case från 2007.

10. Huvudstaden i filmen tros ligga i Denver.
Det finns en teori bland fansen att huvudstaden i Hunger Games ligger där Denver i Colorado ligger i verkligheten.

11. Jennifer Lawrences favoritkläder under inspelningen av filmerna var den guldklänningen.
Hon bar den under i tributparaden i Catching Fire.

12. Nästan 2 000 kostymer tillverkades för huvudstadsscenerna.
I den första filmen var teamet tvungna att göra 1800 kostymer till statisterna i huvudstadsscenerna. Många av de kostymerna var handgjorda.

13. Collins använde sin pappas vildmarksfärdigheter.
Författarens pappa växte upp under svåra förhållanden och hans familj var beroende av exempelvis jakt för att överleva. Den kunskapen förmedlade han till sin dotter och hon det använde hon när hon skrev böcker. Hon läste också överlevnadshandböcker för att få information.

14.Hunger Games var inte meningen att bli en triologi.
Men efter Collins skrivit den första boken visste hon att hon var tvungen att skriva en uppföljning eftersom att Katniss skulle bli straffad för att hon nästan åt de gifta bären i slutet av första boken.

15. Jennifer Lawrence svor som en borstbindare.
Under inspelningarna fans en burk där teamet fick lägga pengar om de använde svordomar. Regissören uppskattar att Jennifer Lawrence stod för runt hälften av innehållet.

16. Regissören har tidigare jobbat med Lady Gaga.
Francis Lawrence, som regisserade Catching Fire samt båda de avslutande filmerna, har även regisserat Lady Gagas “Bad Romance”, Avril Lavigne’s “Sk8er Boi” och Beyoncés “Run the World (Girls).

17. ”Effie” kunde inte gå på toaletten själv.
Elizabeth Banks, som spelar Effie, tyckte det svåraste med karaktärens extravaganta stil var naglarna. De hindrade henne till och med från att gå på toaletten utan hjälp.

18. Jennifer Lawrence var döv under en vecka av inspelning.
När skådespelaren skulle dyka ned i vatten för ett stunt drog hon på sig en dubbel infektion i örat vilket ledde till att hon tappade hörseln på ena örat.

19. Det krävdes 450 peruker, bara till första filmen.
Till den första filmen fanns hela tiden ett team på 35 make up-artister, det användes hela 450 peruker.

Newsner tycker verkligen om Hunger Games, gilla gärna om du gör det också