Anette drabbades av postcovid – gör nu succé med nostalgiska skulpturer av återbrukat material

När Annette Uhrberg insjuknade i covid under pandemin blev det början på en lång kamp tillbaka.

För att hitta tillbaka till livet och försöka sysselsätta sig under sjukskrivningen började hon att ägna sig åt konsthantverk av återbrukat material.

Hennes alster har nu fått stor uppmärksamhet på sociala medier, vilket inte är så konstigt.

Under de första månaderna av pandemin drabbades Annette Uhrberg, likt många andra, av covid. I dag, tre år senare, är hon fortfarande inte återställd och lider av det som kallas för postcovid.

Varje dag är en kamp mot symptom så som trötthet, huvudvärk, yrsel och hjärntrötthet.

Sedan Annette fick covid har hon blivit långtidssjukskriven och har inte längre kunnat jobba som målare, vilket var drömjobbet för henne.

Omkring ett år efter att hon först insjuknat så mötte hon en arbetsterapeut hos neurologen – där hon fick ett gott råd.

– För att komma tillbaka till livet så var jag ju tvungen att göra något. Och då frågade hon: ”finns det något som du verkligen tycker om att göra?” berättar Annette Uhrberg till Newsner.

Annette har alltid älskat att skapa och pyssla med saker. Plötsligt så väcktes en idé inom henne.

– Det fanns en serie som jag älskade som barn – och det är serien Från A till Ö. Så då började jag fundera på om jag kanske skulle försöka skapa Helge.

Gör konst av återbrukat material

Hemma på familjegården strax utanför Valdemarsvik började hon se sig om efter material att använda. Där fann hon hönsnät, ensilagerör efter plasten till höbalar, samt formbetong. Så småningom började Bert-Åke Vargs folkkära karaktär Helge att ta form.

– Sedan när jag hade gjort Helge så tänkte jag att det var något som fattades. Så jag bestämde mig för att göra Hedvig också, även om det skulle bli så himla svårt.

Hedvig
Hedvig – som skapats av bland annat ensilagerör, papier-maché och formbetong.

Då hon ännu är sjuk så har det varit kämpigt att göra figurerna. Annette beräknar att det tagit henne en månad att skapa Helge ungefär.

– Det har tagit lång tid. Tack vare att jag inte är bra än så har jag behövt mycket vila, vissa dagar har det inte gått alls. Jag höll på runt 20 minuter per dag tills han vart klar. Jag tänkte att – ”klarar jag inte det här, då ger jag upp”. Men jag ville verkligen hitta tillbaka till mitt liv.

Återbruk av material är något som ligger Annette nära hjärtat. Det är inte bara hennes skapelser som är tillverkade av restmaterial, även huset som hon bor i är till stor del byggt av överblivet virke och isolering från ett annat hus.

Gruppen på Facebook blev kärt inslag i livet

Annette är aktiv i Facebook-gruppen ”Återbruka mera” där hon lägger ut sina skapelser och delar med sig av sina idéer. Gruppen har kommit att bli ett kärt sällskap för henne.

– Det har blivit min sociala omvärld, eftersom man är ju annars ofta väldigt ensam om man är sjuk så här.

I gruppen på Facebook så har inläggen på hennes konstverk gillats och kommenterats av tusentals personer.

– Jag visste ju inte att jag skulle få sådan himla stor respons på det här. Det gav mig en otrolig glädje och energi, säger Annette Uhrberg.

Harar i trädgården
Hemma i trädgården har Annette skapat en sagovärld av sina konstverk.

Sedan Annette lag ut bilden på sin Hedvig så har hon fått positiv respons, även på lite oväntat håll. Bland annat har en ingift släkting till Bert-Åke Varg hört av sig och även en släkting till Kari Thomée, som regisserade ”Från A till Ö”.

Men än väntar hon svar från seriens stora stjärna.

– När Birgitta Andersson fyllde 90 år så skrev jag ett kort och skickade med fotografier på Hedvig. Jag gratulerade henne på födelsedagen och skrev några rader om hur den här serien betytt mycket för mig som barn. Jag frågade också efter hennes godkännande att lägga upp Hedvig i Facebookgruppen. Men jag har inte hört något från henne än.

Drömmer om att kunna leva på skapandet

Länge har Annette haft en dröm att kunna jobba som konstnär. Men det är ett stort och ganska läskigt steg att ta.

– Min önskan har ju alltid varit att få skapa och kunna få leva på det. Det hade varit en dröm verkligen. Men skulle jag kunna leva på det? Finns det någon marknad och skulle någon vilja köpa mina verk?

Du är så himla talangfull Annette! Hoppas att du blir frisk från sjukdomen och att du fortsätter att skapa fler fantastiska verk!

Är du också imponerad över Annettes hantverk och möjligheterna som finns med återbrukade material? Dela då gärna artikeln på Facebook så att fler får inspireras!