Årets största stjärnfall är här – så upptäcker du det magiska fenomenet

Har du någonsin drömt om att få se ett meteorregn? Då har din livs chans under fredagen. 

Det stora meteorregnet Orioniderna, med 20 meteorer per timme, är äntligen här – och du kan se det magiska skådespelet från hela Sverige under dagen och natten till lördag.

Under fredagsdygnet passerar jorden en gammal kometbana från den berömda Halley’s Komet. Efter sig lämnar den stoft och grus vilket i sin tur har skapat det berömda meteorregnet Orioniderna. Det återkommer till jorden i mitten av oktober varje år – och just i dag den 21:a oktober är chanserna som bäst att få sedet himmelska skådespelet.

Bildkälla: Shutterstock

Just nu kolliderar vår planet med gammalt stoft och och grus från kometen. När gruset passerar genom jordens atmosfär hettas partiklarna upp av friktionen och avdunstar. Då uppstår det ljusstrålar, som vi från marken ser i form av ett meteorregn.

The Weather Channel beräknar att du kommer kunna se 15-20 meteorer per timme i Sverige under fredagsdygnet. Till och med den 25:e oktober kommer runt fem meteoriter per timme kunna beskådas på himmeln innan det avtar och till slut försvinner i början av november.

Bildkälla: Shutterstock

Men vill du se Orioniderna med egna ögon bör du ge dig ut till ett mer glesbefolkat område. Bäst chanser att få se meteoritregnet har du om du beger dig till en så mörk plats som möjligt där du själv känner dig trygg. Är det stjärnklart ute räcker det med att du bara tittar upp mot himlen och du kommer få se det magiska dansen som pågår på himlen.

Jag vet i alla fall vad jag kommer göra i kväll!

Kommer du se på meteorregnet Orioniderna? Dela gärna artikeln med en kompis på Facebook så kan ni titta på det tillsammans!