De hyr ut lägenheter för 9 kr/år – men bara till människor som uppfyller 3 viktiga krav

Det här lägenhetsprojeketet lär vara ganska unikt i världen. 

Anledningen? Hyran för en lya ligger på 9 kronor (eller 0,88 euro) per år. 

Nej, det är inget skämt. 

Hyran ligger faktiskt på 9 kronor om året. Projektet kallas för ”Fuggerei” på tyska, och ska vara en av de äldsta, sociala husprojekten i världen, uppger Hefty. Det startades redan 1521 av bankmannen Jakob Fugger och fanns till för främst människor i nöd. 

De skulle dessutom uppfylla tre kriterier – som håller än i dag. För att få bo i ”Fuggerei” måste du komma från tyska staden Augsburg, vara katolik och fattig. Tidigare fanns också krav om att be varje dag för familjen Fugger. 

© Youtube

I dag bor 150 personer i 140 olika lägenheter runtom i de 67 byggnaderna. Kommer du hem efter klockan 22 måste du betala fyra kronor (halva årshyran!) för att komma in – grindarna är nämligen stängda från klockan 22 till 05 och vaktas av säkerhetspersonal. 

De flesta försöker därför undvika att komma hem senare än så. Den ofattbara hyran är reglerad enligt historiska nivåer – och det så kallade ”Rheingulden”. Det är ett guldmynt som användes i regionen under medeltiden. Det myntet uppskattas vara värt omkring just nio kronor i dagens penningvärde – och är därmed hyran. 

Uppfyller inte du heller kriterierna? Bli icke ledsen! Turister är nämligen välkomna till ”Fuggerei” och verkar vara väl värt en visit.

Tänk att detta har levt kvar i över 500 år!

Dela om du också tycker historien är häftig. 

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna