Det finns bara 20 kvar i världen. Nu fascinerar de unika bilderna inifrån Concorden tiotusentals världen över.

Flygplanet Concorde hör till ett av de mest mytomspunna planen i historien och var det första att flyga i ljudets hastighet som passagerarflygplan. Det tillverkades endast ett 20-tal plan totalt av Concorde och sedan 2003 har alla tagits ur bruk. Planen stötte på många problem, där det största var att man inte kunde utnyttja det max då överljudshastighet endast var tillåtet över öppet hav. Detta på grund att ljudsmällen sprängt fönster i USA, vilket gjorde att samma land tappade intresse för planet. Försök gjordes att få de rikare att utnyttja planet då man bland annat hade flugit mellan New York och Paris på bara 2 timmar och 53 minuter. Men problemet kvarstod att det var för dyrt och början på slutet kom när ett plan kraschade vid lyftning och alla ombord dog år 2000. Ett till försök gjordes igen år 2003, men planen kom aldrig att bli ekonomiskt försvarbara och dessutom med uppenbara risker. En del av planen har nu hamnat på museum och det är från ett av dessa som det nu finns bilder tillgängliga. Jag tycker detta är väldigt fascinerande och delar gärna vidare.

Planet har registrerat en resa mellan New York och Paris på bara 2 timmar och 53 minuter.

Det krävs ett strömlinjeformat plan för att flyga i två gånger ljudets hastighet.

Ett problem var att planet tog väldigt få passagerare vilket medförde en väldigt hög bränslekostnad per person.

Endast 20 plan byggdes totalt. Trots att summorna för att utveckla planet hade skenat iväg. Det gjorde att planet i sig blev en stor förlustaffär.

Det var en hel del teknologi för att flyga planet.

Här satt piloterna som flög passagerare i två gånger ljudets hastighet.

Ljudet från planet gjorde det svårt att utnyttja kapaciteten totalt då man endast körde i ljudets hastighet ovanför öppet hav

Den klassiska formen på planet har sedan dess uppkomst fortsatt att fascinera genom tiderna.

Bildkälla: Facebook/443urbex

Jag tycker detta var fantastiskt häftigt då jag personligen bara hört historier om planet. Dela gärna vidare om du också tyckte det var intressant eller om du vill att några av dina flygintresserade vänner ska få en inblick i detta mytomspunna plan.