Einar hittade 1 000 år gammalt vikingasvärd, vänder på bladet och upptäcker unik detalj

Einar Åmbakk var ute på jakt i de norska fjällen i fredags. 

Vad han inte visste då var att han skulle hitta sitt livs fynd – på 1 640 meters höjd. 

När han var uppe på berget såg han ett metallföremål som stack upp mitt bland stenarna. 

Han gick närmare, greppade tag – och drog upp det. 

Det rostiga föremålet visade sig vara ett vikingasvärd – och nu tror experter att den kan vara så gammal som från omkring 850-950 efter Kristus, skriver Svensk jakt.

Einar tog en närmare titt på svärdet. Det visade sig vara i unikt välbevarat skick. 

Visst kan det låta lite märkligt att svärdet ska ha överlevt i mer än tusen år. Men det verkar vara fallet här. Troligtvis är bevarandet av svärdet en kombination av kvaliteten på metallen, höjden där den legat under lång tid och framför allt – de kalla förhållandena. Större delen av tiden lär svärdet ha varit fryst eller täckt av snö, skriver Secrets of the ice

Åmbakk tog en bild på det unikt välbevarade svärdet och la upp fotot i sociala medier. Då fick arkeologer från Opplands Fylkesmuseum upp ögonen för det – och de bestämde sig för att göra ett återbesök på fyndplatsen med Åmbakk, ytterligare en renjägare och en metalldetektorexpert. 

De tog sig till platsen för att göra ytterligare sökningar med detektor, men de gjorde inga fler fynd. Den mystiska frågan, vad gjorde svärdet på just den platsen där renjägaren fanns, är och förblir nog obesvarad. 

– Det här är ett fantastiskt fynd av ett svärd som har hållit sig i otroligt gott skick i över 1 100 år, säger arkeologen Espen Finstad till norska NRK

– Förmodligen är det klimatförhållanden som har lett till att svärdet blivit så väl bevarat. Här finns en hel del snö och kyla stor del av året, säger Finstad.

Det vi dock vet är att svärdet var slängt vid en taluskon, och bladet stack ut. Det fanns inga andra liknande fynd i närheten. Det fanns inga tecken på att svärdet ska ha varit någon slags offergåva eller annan typ av begravningsplats. Vi kan bara gissa att svärdet lämnades där av någon anledning för att aldrig återhämtas. Kanske dog vikingen i en snöstrom uppe på berget? För vilken viking skulle lämna sitt svärd bara så där utan vidare? Kanske kan norrmännen hitta sin första Ötzi i närheten så småningom? 

Enligt Finstad hade kanske kroppen efter vikingen bevarats för eftervärlden – om mannen gått några hundra meter längre österut och hamnat i isen. 

Mysteriet har många frågor – men att vikingasvärdet är i så bra skick efter alla dessa år är bara unikt: 

Dela gärna detta fynd vidare till vänner och bekanta, om du precis som jag tycker detta är oerhört fascinerande och häftigt!

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna