Få vågar gå över världens högsta bro – när detaljen i konstruktionen avslöjas förstår jag varför

Turister över hela världen reser till Zhangjiajie, Kina för att besöka en bro. Jag antar att ingen av dessa är speciellt höjdrädd, för detta är inte vilken bro som helst. Den är nämligen världens längsta och högsta glasbro.

Ett stycke ingenjörskonst som får mig att tappa andan. Detta är ingenting för höjdrädda. Jag varnar för att bilderna kan ge dig svindel.

I kinesiska nationalparken Zhangjiajie har denna otroliga glasbro skapats. Den är världens längsta och högsta glasbro och är dessutom platsen för världens längsta bungyjump. Utöver detta innehar den ytterligare sju världsrekord.

bro1
Facebook

Bron är 430 meter lång och löper 300 meter över jorden mellan två gigantiska klippavsatser. Det sägs att nationalparken där bron har byggts gett inspiration till planeten Pandora i filmen ”Avatar”.

bron1
Youtube

Man kanske blir lätt fundersam över säkerheten när man ser att det är glas som utgör marken för att ta sig över bron. Men säkerheten var i första rummet när bron ritades av arkitektfirman Haim Dotan i Tel Aviv. Bro stöds av 4 gigantiska pelare, har 99 paneler och varje panel är tillverkad av tre lager tungt glas. Om ett lager mot förmodan skulle spricka, skulle resten av glaset fortfarande hålla.

Innan öppnandet i augusti 2016 hölls ett flertal säkerhetsdemonstrationer för att uppvisa att denna bro inte bara är fascinerande ingenjörskonst för ögat, utan också så säker som den någonsin kan bli.

bron2
Youtube

Bron kan bära 800 personer åt gången, och det lär krävas för att hinna med alla turister som vill passera den. När bron öppnade trodde man att uppemot 8000 turister per dag skulle vilja komma på besök. Men intresset har varit enormt och uppemot 80 000 turister har dagligen begett sig till bergen för att promenera på glasbron.

bron3
Youtube

Skulle du våga dig ut på bron? Ta en extra titt på klippet här nedanför och fundera. Jag vill dock påpeka att det inte är någonting för den höjdrädde.

Dela gärna detta vidare om du också fascinerades av den otroliga ingenjörskonst som krävs för att bygga denna bro!