Facebook-grundaren vill att du ska titta på denna häftiga funktionen och jag förstår verkligen varför.

Tidigare har vi berättat om nyheten att det går att ladda upp 360-gradersklipp på Youtube. Det innebär alltså att du kan flytta dig runt i videon och se vad som händer runt omkring, i 360 grader, när du tittar på ett klipp. Nu har den häftiga funktionen också gjort sitt intåg på Facebook. Sajtens grundare Mark Zuckerberg har laddat upp ett 360-gradersklipp där ett par surfare på Tahiti visar sin omgivning samtidigt som de flyger fram på vågorna. Tillsammans med videon skickar Zuckerberg med en uppmaning till alla där ute att titta på den nya funktionen – och det har också många gjort. Inlägget har i skrivande stund nått över 200 000 gillamarkeringar och 300 000 delningar, något jag kan förstå när jag själv sveper omkring och tar del av den underbara naturen på Tahiti. Det här måste du testa!

Det du gör är alltså att först starta klippet och därefter klicka och dra runt åt något håll: om du sitter framför datorn använder du muspekaren och om du sitter framför mobilen eller surfplattan så sveper du med fingret.

Om du vill se klippet men om det inte fungerar så kan du först testa att uppdatera. Om det inte går då heller så kan du prova att byta från t.ex. mobil till dator. Du kan även testa en annan webbläsare (t.ex. Chrome eller Firefox).

Här är klippet:

Check out this 360 video of surfing in Tahiti shot by our friends at GoPro. I love these new 360 videos on Facebook — they feel so much more immersive.

Publicerat av Mark Zuckerberg den 13 november 2015

Bildkälla utvald bild: Brian Solis, www.briansolis.com and bub.blicio.us.

Gilla gärna Newsner Häftigt om du vill ha fler häftiga nyheter och tips direkt i ditt flöde.