Familjen bryter upp metallucka i trädgården och hittar bevarade saker från 60-talet.

Det är något speciellt med gamla saker som har bevarats i evigheter – och varje gång jag hittar en gammal lucka eller dörr så tar nyfikenheten över. Man måste ju bara öppna och kolla vad som finns där inne! Men så tänkte inte paret Ken och Carol Zwick när de köpte ett hus i Wisconsin, USA. Paret hade fått veta att det fanns två, stora gröna metalldörrar i trädgården och att det skulle finnas ett 7 kvadratmeter stort skyddsrum under marken – men mer än så brydde de sig inte, eftersom de trodde att rummet var tomt. 10 år passerade innan Ken och Carol till slut kände sig tvungna att se om det faktiskt fanns något mer där nere i skyddsrummet. Och när de väl öppnade dörrarna, då var de minsann inte beredda på den samling av prylar som hade bevarats i mängder av år.

Metalldörrarna fanns på baksidan av trädgården och gömde sig under ett par buskar. Familjen hade alltid trott att det bara var ett stort, tomt utrymme och hade därför inte lagt någon större tanke vid att öppna det.

metalldorr_youtube

Men en vacker dag var det alltså dags att slå upp de tunga dörrarna…

skyddsrum2

… och där fanns en stege som ledde långt ner under jorden.

skyddsrum3

Skyddsrummet hade byggts av den tidigare husägaren på 1960-talet, då denne fruktade ett tredje världskrig mellan Sovjet och USA. Men familjen Zwick hade inte kunnat förbereda sig på alla de förnödenheter som fanns bevarade i utmärkt skick där nere.

skyddsrum4

”Där fanns allt du kan tänka dig att hitta i ett skyddsrum från 1960-talet. Där fanns mat, kläder, första hjälpen-låda, verktyg, ficklampor, batterier… saker som du skulle vilja ha i ett skyddsrum om du hade behövt bo där i två veckor”, säger Ken Zwick till Daily News.

skyddsrum5

Trots att skyddsrummet hade drabbats av översvämningar så var mycket helt intakt. Familjen donerade sakerna till ett historiskt museum, som nu visar upp sakerna för allmänheten.

skyddsrum6

Snacka om häftig tidskapsel!

skyddsrum7

I det här videoklippet kan du se mer om händelsen:

Dela gärna den fascinerande historien med dina vänner!