Familjen köpte den för 25 kr på loppis – när de vänder på skålen 6 år senare avslöjas det otänkbara

Jag kan villigt erkänna att jag är en riktig loppis-fantast – och bland det bästa jag vet på somrarna är att hoppa in i bilen och sedan åka ut på småvägar på landsbygden för att hitta små loppisar längs vägen.

Flera saker i mitt hem har jag faktiskt köpt på olika garageförsäljningar hemma hos privatpersoner. Jag tycker att dessa prylar ger hemmet det där lilla extra och verkligen tillför någonting med tanke på att de ofta bär på en intressant historia och har varit med om saker under sin livstid. Dessutom kostar de ofta inte många kronor att köpa, något jag alltid tycker är en bonus.

Familjen i den här historien var ute på en liknande shoppingtur när de fastnade för en fin gammal porslinsskål för 3 dollar, alltså knappt 25 svenska kronor.

Vad de då inte visste var att den här skålen skulle visa sig vara värd långt mer än vad de betalade för den…

Precis som många andra njöt den här New York-familjen av att åka runt och besöka loppisar för att där fynda både det ena och det andra.

Det var också på en sådan loppis utanför den amerikanska storstaden som de år 2007 fick syn på en liten pryl som skulle komma att förändra deras liv för all framtid.

Bildkälla: Flickr

För tre dollar, cirka 25 svenska kronor, slog de till på en vit porslinsskål – helt ovetande om vilket kap de egentligen gjort.

Skålen var väldigt liten, inte mer än knappa 13 centimeter i diameter, och försedd med ett vackert blommigt mönster.

Bildkälla: Sotheby’s

De tog med sig skålen hem och ställde upp den på en hylla utan att tänka något mer på den. Där stod den i flera år, innan familjen till sist blev nyfikna på skålens historia och var den kom ifrån ursprungligen.

Sagt och gjort. De tog med sig skålen till värderare… och fick snart sitt livs chock.

Efter att ha vänt och vridit på skålen konstaterade värderaren nämligen att skålen var över 1 000 år gammal – och hade sitt ursprung i den kinesiska Songdynastin som varade mellan år 960 och 1279.

Bildkälla: Sotheby’s

Snart kopplades den engelska auktionsbyrån Sotheby’s in för att sköta försäljningen av skålen.

I sin beskrivning av fyndet skrev de att det ”bara finns en annan skål i samma form, storlek och nästan identiska dekorationer: den på British Museum i London”.

Sedan värderade de skålen till en summa på någonstans mellan… 200 000 och 300 000 dollar – alltså mellan 1,8 och 2,7 miljoner svenska kronor!

Bildkälla: Sotheby’s

Men tro det eller ej, det är inte slutet på historien. Superfyndet från loppmarknaden skulle nämligen komma att överraska såväl familjen som värderarna ytterligare en gång.

För när den år 2013, sex år efter inköpet, såldes till en konstförsäljare på en auktion landade försäljningspriset på smått makalösa 2,2 miljoner (!) dollar – nästan 20 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde!

Det kan med andra ord vara en god idé att fortsätta besöka loppisar som finns längs våra vägar. Vem vet, kanske kan man bli miljonär på kuppen…

Tveka inte att dela vidare den otroliga historien till dina vänner!