Flickan har legat död i 500 år, då hittar läkarna hemligheten under skinnet som får nackhåren att resa sig

När man bläddrar i gamla historieböcker kan det vara lätt att känna sig väldigt liten här i världen. För visst är det svårt att greppa och ta in att man blott är en pytteliten del i maskineriet, ett litet sandkorn eller en fis i rymden, på en planet där den första människan homo habilis dök upp för obegripliga 2,5 till 1,6 miljoner år sedan.

Men även om det kan kännas stort och avlägset så blir vi än i dag ständigt påminda om vårt förflutna och saker som hänt för, ja, tusentals år sedan.

Och det mest fascinerande av allt, det är att det kan spela stor roll för vår egen samtid… ungefär som historien om ”Jungfrun”.

För att hamna rätt i den här historien får vi börja med att spola tillbaka bandet ungefär 500 år.

Under den här tiden var Inkariket dominerande i västra Sydamerika, en kultur och ett folk som än i dag anses mytomspunnen.

Så här i modern tid har dock utgrävningar kunnat avslöja ett och annat om Inkafolkets liv och leverne – och just en sådan utgrävning gjordes 1999 då ”The Maiden”, på svenska ”Jungfrun”, hittades på den 6 739 meter höga vulkanen llullaillaco i Argentina.

Bildkälla: Youtube

”Jungfrun” var en Inkaflicka som, vad det visade sig, dog blott 15 år gammal.

Hennes frusna, begravda kropp hade bevarats i perfekt skick – trots att hon hade dött för över 500 år sedan.

Det framgick också att flickan hade blivit utvald av Inkafolket för att offras till gudarna.

Bildkälla: Youtube

Offerritualen som ”Jungfrun”, liksom många andra barn, utsattes för innebar att de togs med upp till de höga bergstopparna, där de sedan matades med kokablad och gavs en berusande dryck.

Efter att barnen blivit berusade kom sedan Inkapräster och dödade dem genom kvävning eller med ett slag mot huvudet.

I vissa fall lämnades barnen också för att frysa ihjäl.

Bildkälla: Youtube

Hur som helst så gjordes nyligen en undersökning av ”Jungfrun” – och vad som då upptäcktes chockade allt och alla.

Visst hade flickan klumpar från kokablad mellan tänderna, något som antydde att 15-åringen var berusad när hon dog, men det var inte allt.

Läkarna kunde också konstatera att ”Jungfrun” hade haft en bakterieinfektion med likheter till tuberkulos när hon dog.

Bildkälla: Youtube

Vad betyder det här då? Jo, tro det eller ej, men enligt läkarna kan upptäckten faktiskt vara ett genombrott inom dagens medicin!

Detta beror på att upptäckten av bakterien potentiellt sett kan vara till hjälp för att bekämpa nya eller återkommande sjukdomar.

Så, även om det låter ofattbart, och även om den här flickan dog för mer än 500 år sedan… så kan hennes uppoffring bota sjukdomar som påverkar människor i dag. Hur fascinerande?!

Bildkälla: Youtube

Missa för all del inte det här spännande klippet om ”Jungfrun” och upptäckten kring henne, ett klipp som i skrivande stund har setts över sju miljoner gånger på Youtube:

Historien är allt bra fascinerande ibland. Tveka inte att dela vidare till dina vänner på Facebook så de också får läsa och förundras!