Han hittade ett sjukhus som stått öde i 79 år. Vad han såg på insidan chockade alla. Det här ger mig kalla kårar.

Det är något fascinerade med övergivna och nedgångna byggnader. De flesta människors första tanke brukar vara att hålla sig borta eftersom det kan innebära en risk att gå in. Men fotografen Ian Ference kunde inte släppa tankarna på vad som dolde sig på insidan av det övervuxna Riverside Hospital, på North Brother Island i New York. Han visste att stället bar på en väldigt mörk historia och när han klev i land på ön och började dokumentera insidan upptäckte rum som i alla fall ger mig kalla kårar…

I hjärtat av New York ligger en övergiven liten ö. Även om den är klart synlig för pendlare och passagerare som flyger till La Guardia flygplats, vet få människor om att den ens existerar.

Flickr/H.L.I.T

Skarmavbild 2015-12-20 kl. 16.35.33

På ön finns ligger detta övervuxna sjukhus, Riverside Hospital. Det stod klart 1885.

Flickr/reivax

246687275_501a123b31_b

Allt övergavs 1963, men mer än ett dussintal byggnader står kvar, i olika stadier av förfall. Detta är sjuksköterskornas hus.

Imgur

Fotografen Ian Ference har gjort 17 resor ut till Riverside sjukhuset sedan 2008. Hans bilder inifrån ön fascinerar tusentals.

Imgur

Sovsalen, där man trodde att ett överflöd av solljus och frisk luft skulle hjälpa mot lungtuberkulos.

Imgur

Tre trappor i gjutjärn är en av de mer överraskande arkitektoniska detaljerna på ön. De tre länkade samman våningarna på sjukhuset.

Imgur

Senaste byggnaden som användes var en del av en kommunal skola, där man också hade rehabprogram för drogberoende ungdomar.

Imgur

Bårhuset och kapellet, som kollapsade för många år sedan.

Imgur

Hade du vågat gått in här?

Imgur

Jag får i alla fall kalla kårar.

Imgur

Det flesta som kom till sjukhuset var personer från New York-området, som led av en mängd olika smittsamma sjukdomar.

Imgur

På 1940-talet förvandlades North Brother Island till rehabiliteringshem för krigsveteraner och deras familjer. Men vid 1951 hade de flesta tröttat och flyttat därifrån, eftersom det saknades ordentliga förbindelser med fastlandet.

Imgur

Sjukhuset är dock framför allt känt för att Marry Mallon vårdades här.

Wikipedia

”Typhoid Mary” (Tyfösa Mary), var den första personen i USA som identifierades som smittbärare av tyfoidfeber. Hon jobbade som kokerska och smittade 47 människor, varav tre avled.

Hon isolerades i tre år på North Brother Island, men skrevs sedan ut under förutsättning att hon aldrig mer skulle arbeta med mat. Hon tog då pseudonymen ”Mary Brown” och återvände till matlagningen.

Wikipedia

1915 smittade hon 25 personer när hon arbetade som kokerska på Sloansjukhuset i New York. Hälsomyndigheterna grep henne igen och satte henne återigen i karantän.

Hon blev en kändis på kuppen och intervjuades av journalister, som förbjöds att ens ta emot ett glas vatten av henne. Mallon avled av lunginflammation 11 november 1938 då hon var 69 år gammal.

Kanske låg ”Tyfösa Mary” här och vårdades?

Imgur

Hur som helst, nu återstår inte mycket av sjukhets storhetsdagar. Naturen har tagit över det mesta.

Imgur

Men håll med om att det är fascinerade att få en inblick i detta läskiga ställe?

Flickr/Jonathan Haeber

10044077534_778b3999ae_k

Så om ni har vägarna förbi New York kan ni hålla utkik efter detta ställe!

Flickr/Jessica Sheridan

14761707387_dff5dd8170_b

Dela gärna vidare artikeln om du tycker att fler borde få sig en rundtur inne på spöklika Riverside Hospital.