Hon har varit död i över 90 år, men något händer när du tittar in i hennes ögon. Nu fascinerar hennes historia tusentals.

Rosalia Lombardo föddes i Palermo år 1918, men den lilla italienska flickan blev bara 2 år gammal. Hon dog den 6:e december år 1920, i sviterna av en lunginflammation. Hennes far, Mario Lombardo, var fullständigt förkrossad över att han förlorat sin dotter och beslutade sig för att uppsöka den berömde, sicilianske konservatorn Alfredo Salafia. Hennes kropp balsamerades och placerades i en glaskista i Kapuciner-klostret i Palermo. Tack vare tekniken på vilket sätt hennes kropp balsamerades ser det ut som hon ligger och sover – därav smeknamnet ”Törnrosa”. Hennes kropp var en av de sista som fördes tas upp till klostrets katakomber och där ligger hon än i dag. Tekniska undersökningar har visat att alla hennes organ är nästintill intakta och hon är också en av de bäst bevarade mumierna i hela världen. Men detta är bara en liten del i den berättelse som gör Rosalia väldigt speciell…

Med sitt änglalika ansikte, sitt blonda hår, knubbiga kinder och en gul rosett i håret ligger Rosalia i sin glaskista. Det ser verkligen ut som att hon ligger där och sover, men flera besökare som varit inne i katakomberna säger sig ha sett något som förbryllar många. Rosalias ögon verkar nämligen öppna och stänga sig varje dag.

Det känns nästan som att hon lever och vill säga något. I videon nedan kan du en video där fenomenet syns. Mysteriet har fascinerat tusentals människor genom åren och många är splittrade kring svaret. Jag själv vet inte vad jag ska tro, men det ser definivit ut som hennes ögon är stängda i en bild och öppna i nästa.

Italienska forskare tror sig i alla fall ha svaret på gåtan.
”Det är en optisk illusion som produceras av ljus, som filtreras in genom sidofönstren. Det ljuset förändras under dagen, säger Dario Piombino-Mascali enligt Discovery.com.

Hur som helst tycker jag i alla fall att detta var väldigt fascinerade och en intressant historia. Vad tycker du? Makaber, fascinerande eller kanske en kombination av båda? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna.

Gilla också gärna Newsner Historia om du vill ha fler liknande artiklar i flödet.