Därför bör du aldrig slänga barnens mjölktänder

Att tappa sin första tand är någonting både skrämmande och roligt på samma gång, jag kommer ihåg hur stor jag kände mig även om jag grät en liten skvätt när jag såg blodet.

Sedan fick lägga tanden i ett glas vatten och ställa på nattduksbordet med ett löfte om att tandfen skulle komma.

Jag försökte verkligen hålla mig vaken i väntan på denna okända och spännande figur men hon kom såklart inte förrän jag somnat.

Flickr

På morgonen låg en 10-krona i glaset och lyckan var total. Var tanden blev av reflekterade jag inte ens över.

Mamma sparade den säkert ett tag, men försvann väl i någon flytt några år senare. Men mjölktänderna kan  kanske ha större värde än du tror.

En studie som gjordes 2003 visar nämligen att mjölktänderna innehåller en hel del stamceller som kan vara livsviktiga om ditt barn skulle bli sjuk i framtiden. Stamcellerna kan nämligen användas för att odla ny vävnad.

Den initiala studien utfördes av forskare vid National Institutes of Health i Maryland USA och där man lyckades få fram både benceller, fettceller och nervceller skriver Sveriges Radio.

Potentiellt sätt kan sparade mjölktänder därför bli skillnaden mellan liv och död.

Tyvärr är det inte så enkelt som att bara lägga tänderna i en burk och plocka fram om det skulle behövas.

Tänderna måste hållas ”färska” annars förlorar stamcellerna sin funktion.

WikimediaCommons

I vissa länder finns idag ”tand-banker” där du kan förvara tänder så att de hålls färska ifall de skulle behövas i framtiden.

Självklart vill ingen se sitt barn bli sjukt och behöva använda mjölktänderna, men man kan ändå se de som lite av en livförsäkring.

Det forskas fortfarande kring ämnet och man använder än så länge bara stamceller från mjölktänder i laboratorier skriver National Dental Laboratorymen förhoppningsvis kommer detta att bli ett användbart alternativ i framtiden.

Det är spännade att det händer så mycket inom medicinens värld, det som för några år sedan var omöjligt kan idag vara en självklarhet.

WikimediaCommons

Mycket må ha varit bättre förr, men jag är glad att vi har kommit så långt inom medicinens värld.

Dela gärna denna artikel om du också tycker att det här är intressant!