Möt världens 8 farligaste vägar – hade du vågat köra här?

Om du är som jag, så tycker du det är avslappnade att köra bil.

Men då har du antagligen inte kört på någon av de här vägarna.

När jag såg den här listan över farliga vägar – jisses! 

Visst, många av vägarna ser faktiskt vackra ut. Men jag vet inte om jag hade vågat köra där ändå. Kolla in hela listan här nere! 

1. Yungasvägen, Bolivia

Yungasvägen är ökänd för att vara mycket riskabel och har kallats ”världens farligaste väg”.  Tyvärr omkommer mellan 200 och 300 människor här varje år. 

yungas

2. Karakoram Highway

karakoram

Karakoram Highway förbinder Pakistan och Kina – och är hela 1300 kilometer lång. På flera ställen slingrar den sig genom bergen och vägen är så smal att två bilar knappt kan mötas. Vägen går som högst på hela 4 639 meters höjd! Vägen har blivit lite av turistatraktion, och vi förstår varför. 

3. Khardūng La, Indien

indien

Khardūng La ligger 5 552 meter över havet och sägs vara den högst belägna vägen i världen, som kan trafikeras med motorfordon. Här får man definitivt vara beredd på stenras! Vägen är stängd från oktober till maj på grund av snö. När den väl är öppen blir det ofta trafikstockningar på grund av det smala körfältet, jordskred och trafikolyckor. Höjdsjuka är också ett vanligt problem för turister som vågar sig upp hit på skumpiga vägar.

4. Guoliangtunneln, Kina

tunnel1

Guoliangtunneln byggdes av lokalinvånarna under 1970-talet, som tröttnat på att staten vägrade bygga en väg mellan byarna och omvärlden. Vägen är knappt 3,5 meter bred – vilket gör den obehagligt trång när du får möte. Tunneln går igenom ett berg och har 30 ”fönster” – som ger en minst sagt skräckinjagande vy över stupen… 

5. Dalton Highway, Alaska

dalton

Dalton Highway är den mest isolerade motorvägen i världen. Den är 666 km lån och endast ihopkopplad med tre små byar. Den anses också vara en av de mest riskfyllda och snörikaste vägarna i världen. På med dubbdäcken!

6. Eshima Ohashi-bron, Japan

bron

Det här ser mer ut som enberg- och dalbana än en bro! Eshima Ohashi Brigde knyter ihop städerna Matsue och Sakaiminato och är konstruerad på detta märkliga vis eftersom fiskebåtarna på sjön Nakaumi ska kunna passera under. Med en lutning på 6,1 procent på ena sidan och 5,1 procent är detta något alldeles speciellt!

7. Atlantveien, Norge

norge

Bron har snabbt blivit populär bland turister. Och vi förstår varför! Atlanterhavsvegen i Norge är kulturminnesmärkt och har kallats ”århundradets byggnadsverk”. Den knyter ihop flera småöar och samhällen – har du tur kan du också få se valar bakom ratten! Samtidig får du som bilist se upp med vågor som slår in mot vägen! 

8. Zoji La, Indien

palbe

Bergspasset Zoji La ligger i norra Indien och den krokiga vägen mellan Ladakh och Kashmir bjuder på en he del utmaningar. På den smala vägen, genom svår bergsterräng, samsas både lastbilar och boskap om utrymmet.

Hade du vågat köra på några av dessa vägar? Skriv om du gjort det i kommentarerna och dela med en vän som skulle gilla att köra här! 

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna