Mysteriet kring den försvunna kolonin förbluffar fortfarande miljoner.

Det finns mysterier som är så kusliga och fascinerade att de fängslar en hel värld. Det här är ett sådant. Roanoke-kolonin var den första brittiska bosättningen i ”den nya världen”, i det här fallet Nordamerika. Den grundades på Roanoke Island i nuvarande North Carolina. Britterna åkte dit 1585 för försöka att etablera en permanent engelsk bas i landområdet ”Virginia”, som britterna gjorde anspråk på. Mellan 1585 och 1587 lämnades flera nybyggare av på platsen i omgångar, för att börja bygga ett fort. Men den sista expiditionen, som landsteg 22 juli 1587, försvann spårlöst. De enda spåren som man lyckades från de 116 nybyggarna hitta var ett skelett och några förbryllande inristningar på en stolpe och på ett träd i närheten…  

På tredje resan till kolonin fanns det 121 nybyggare med. Expeditionen leddes av engelsmannnen John White. De landsteg på Roanoke 22 juli 1587. Den 18 augusti födde Whites dotter, Eleanora Dare, det första barnet av brittisk härkomst som fötts på den amerikanska kontinenten. Hon döptes till Virginia Dare.

ronake

White reste sedan tillbaka till England för att hämta förnödenheter. När hans skepp avseglade mot England, befann sig 116 personer, inklusive Virgina Dare, i kolonin.

None

På grund av spansk-engelska kriget kom White inte tillbaka förrän tre år senare. När han landsteg på samma plats som han lämnat var alla människor spårlöst borta. De enda man hittade var ordet ”Croatoan” inristat på en stolpe vid lägrets ingång och bokstäverna ”Cro” på ett träd i närheten.

croatoan

Vad betydde de mystiska orden? White anade att nyckeln för att lösa detta mystiska och potentiellt tragiska försvinnande av 116 personer låg i det som stod skrivet på träden.

Flera möjliga förklaringar har framkommit unde dessa 400 år av frågetecken…

wikie

Vissa tror att nybyggarna inte klarade av det hårda livet på ön och försökte återvända till England, men att deras skepp gick under på resan hem.

Foto: Flickr/IshtaureDawn

ghost

Eftersom ordet ”Croatoan” var namnet på en indianstam som bodde i närheten av ön Ronaoke, tror några att nybyggarna dödades eller togs till fånga av indianer.

roanoke

Andra tror att gruppen flyttade till en annan plats, även om det verkar lite konstigt att de inte meddelade detta på något sätt.

kolonist

Idag tror dock några experterna att de har funnit svaret på gåtan. The New York Times skriver att forskare hittat bevis som binder nybyggarna till ett ställe 90 kilometer väster om ön.

Foto: Flickr/Internet Archive Boka Images

Skärmavbild 2015-11-27 kl. 13.21.44

Enligt arkeologen Nicholas M. Luccketti har rester från kolonin hittats väster om ön och det tyder på att nybyggarna flyttat självmant. Dolda märken på en 1600-talskarta ledde arkeologerna till platsen. ”Jag försöker se till att jag säger detta på rätt sätt. Men vi har bevis från denna plats som starkt tyder på att det Roanoke-nybyggare fanns här”.

map4

Kanske kan detta vara svaret på detta 400 år gamla mysterium? Kan kolonisterna helt enkelt har flyttat inåt landet för att börja om från början? Men om så är fallet, varför har det varit så svårt att hitta några spår?

native1

Försvinnandet av Roanoke-kolonin är fortfarande en världens olösta, historiska mysterier. Jag kan inte låta bli att fundera på vad som egentligen hände nybyggarna och framför allt första barnet Virginia Dare, det första brittiska barnet som föddes på den amerikanska kontinenten.

Vad tror du skulle kunna vara svaret? Dela gärna med dig av dina tankar eller teorier i kommentarerna.

Källa: Wikipedia, National Geographic.

Vill du ha fler artiklar om historia ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.