Mystisk samling hittades i källaren i övergivet hus. Nu fascinerar innehållet tiotusentals.

För några år sedan skulle ett övergivet, gammalt radhus i London rivas. Men 2006 tog allt en minst sagt oväntad vändning.  Då startades nämligen en insamling för att kunna analysera och undersöka några mystiska trälådor som hittats inlåsta i huset källare. Lådorna var till synes orörda sedan 1940-talet, men när de väl kunde öppnas avslöjades en fantastisk överraskning. Inuti trälådorna fanns runt 5 000 exemplar av oförklarliga modeller, allt mellan blommor och bin. Lådorna var fulla av mytiska figurer från mytologi och folktron. Här fanns bland annat sjöodjur, drakar, varulvar och feer som dissekerats, preserverats och slutligen legat bortglömda i decennier. Men kanske den mest fascinerande aspekten av denna oväntade upptäckt är mannen som tros vara ansvarig för trälådornas innehåll:  Den rika aristokraten och kryptozoologen Thomas Theodore Merrylin. Han föddes i England 1872 och var en mystisk enstöring som ägnade sitt liv åt att studera och bevara udda exemplar av arter som inte har erkänts av vetenskapen. Naturligtvis har upptäckten också sina skeptiker. Vissa människor tror att det bara rör sig om något märkligt konstprojekt, medan andra är helt övertygade om samlingens äkthet.

I slutet av 1700-talet började Thomas Theodore Merrylin samla och studera på runt 5 000 bisarra och oförklarliga varelser och artefakter. Guldgruvan av märkliga föremål låg länge bortglömd, men hittades när ett gammalt hus i London var på väg att rivas.

TheMerrylinCollection

merry1

Inlåsta i källaren låg föremålen i trälådor. Här fanns en rad mytiska figurer, blanda annat skelett från vad som uppges vara vampyrer, drakar och varulvar. Intill föremålen fanns noggranna beskrivningar om de undersökta människodjuren.

TheMerrylinCollection

merry2

Thomas Theodore Merrylin är vad man kallar ”Kryptozoolog”, personer som ägnar sig åt att studera arter ur folktro som inte har erkänts av vetenskapen. Hit hör till exempel varulvar, feer, sjöodjur, monsterödlor och mycket annat.

TheMerrylinCollection

merry3

I samlingen fanns också ett påstått foster av dinosaurien Triceratops.

TheMerrylinCollection

tricera1

Men också det här lilla skelettet från ett mänskligt foster.

TheMerrylinCollection

townhouse

Thomas verkar ha varit särskilt intresserad av naturväsen. Här är en skelett från en älva med vingar.

TheMerrylinCollection

feer1

Här under är finns delarna från en ”Succuba”, enligt folktro en demon eller övernaturligt väsen av kvinnligt kön som kommer till män, ofta munkar, i sömnen och förför och har samlag med dem.

TheMerrylinCollection

texas1

I den här lådan visas skillnaderna mellan en varulv (Homo Lupus) och en vampyr (Homo Vampyrus).

TheMerrylinCollection

vater1

Alex CF är den som sköter och vårdar objekten, som kallas ”Merrylin Cryptid-samlingen”. Under de senaste 10 åren har han ägnat sig åt katalogisera alla Merrylins konstiga och fascinerande föremål.

TheMerrylinCollection

cyrp1

Vad tycker du om denna märkliga men samtidigt fascinerande upptäckt? Dela gärna med dig om dina tankar i kommentarerna.