När familjen får loppis-skålen för 25 kr värderad får de sitt livs största överraskning.

Jag kan villigt erkänna att jag är en riktig loppis-fantast. Bland det bästa jag vet på sommaren är att hoppa in i bilen och sedan åka ut på småvägar på landsbygden för att hitta små loppisar längs vägen. Flera saker i mitt hem har jag faktiskt köpt på olika garageförsäljningar hemma hos privatpersoner. Jag tycker att dessa prylar ger hemmet det där lilla extra och verkligen tillför någonting med tanke på att de ofta bär på en intressant historia och har varit med om saker under sin livstid. Dessutom kostar de ofta inte många kronor att köpa, något jag alltid tycker är en bonus. Familjen i den här historien var ute på en liknande shoppingtur när de fastnade för en fin gammal porslinsskål för 3 dollar, alltså knappt 25 svenska kronor. Men vad de då inte visste var att den här skålen skulle visa sig vara värd långt mer än vad de betalade för den…

Precis som många andra njöt den här New York-familjen av att åka runt och besöka loppisar för att där fynda både det ena och det andra. Men när de år 2007 stannade till vid en loppis på landet utanför den amerikanska storstaden fick de syn på en liten pryl som skulle komma att förändra deras liv ordentligt.

FOTO: Flickr

De fick nämligen syn på en vit liten porslinsskål och fick köpa den för endast tre dollar, knappt 25 svenska kronor. Skålen var väldigt liten, inte mer än knappa 13 centimeter i diameter och var försedd med ett vackert blom-mönster.

Bildkälla: Sothebys

Familjen tog med sig skålen hem och ställde upp den på en hylla utan att tänka något mer på den. Efter flera år på hyllan blev till sist familjen nyfiken på skålens historia och ville försöka ta reda på var den kom ifrån ursprungligen.

Sagt och gjort. De tog med skålen till en värderare och det var då se fick sitt livs chock. Det visade sig nämligen att skålen var över 1000 år gammal och hade sitt ursprung i den kinesiska Songdynastin som varade mellan år 960 och 1279.

Bildkälla: Sothebys

Den anrika engelska auktionsbyrån Sotheby’s kopplades in för att sköta försäljningen av skålen och de skrev i sin beskrivning av loppis-fyndet att det ”bara finns en annan skål i samma form, storlek och nästan identiska dekorationer: den på British Museum i London”. Det är ett museum i den engelska huvudstaden som har kulturhistoriska samlingar från hela världen

Bildkälla: Sothebys

Och värderarna på Sotheby’s trodde att skålen skulle kunna gå för en summa på någonstans mellan 200 000 och 300 000 dollar, alltså mellan 1,6 och 2,4 miljoner svenska kronor.

Men det här superfyndet från loppmarknaden skulle komma att överraska såväl familjen som värderarna ytterligare en gång. För när den väl såldes, till en konstförsäljare på en auktion år 2013, landade försäljningspriset på hela 2,25 miljoner dollar – nästan 18 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde!

Det kan med andra ord vara en god idé att fortsätta besöka loppisar som finns längs våra vägar. Vem vet, kanske kan man bli miljonär på kuppen…

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna