När de öppnar dörren till lägenheten som stått tom i över 70 år möts de av en stor överraskning.

När du öppnar dörren till en lägenhet som stått övergiven i 70 år förväntar du dig troligen en hel del damm och spindelnät. Precis detta hittade den här auktionshandlare när han öppnade dörren till en lägenhet i centrala Paris som stått tom sedan 1939. Men han hittade också någonting som var långt mer värdefullt än lite damm.

När andra världskriget bröt ut i Europa 1939 tvingades 23-åriga Madame de Florian att överge sin bostad i hjärtat av Paris. Så hon låste igen dörren och flydde söderut för att undkomma de tyska trupperna.

Bild: Wikipedia

Och även om hon fortsatte att betala hyra för lägenheten skulle hon aldrig igen återvända till den. 2010 gick hon bort, 91 år gammal.

Det var först när hon gått bort som hennes släktingar fick veta att släkten hade en paradvåning i den franska huvudstaden. De kontaktade därför en auktionshandlare för att få sakerna i lägenheten värderade.

Bild: Youtube

Det är ingen vågad gissning att auktionshandlaren och hans team var ganska uppspelta när de skulle öppna dörren till lägenheten. Den hade ju stått orörd i över 70 år. När de öppnade dörren var luften full av damm och spindelnät fanns överallt. Möblemanget var från det tidiga 1900-talet och köket var fullt utrustat med gammalt porslin.

Tavlor hade plockats ned från väggarna precis som om någon planerat att ta dem med sig, men inte hunnit.

Bild: Youtube

Sminkbordet var fullt med borstar, smink och parfym, precis som om det väntade på att dess eleganta ägare skulle återvända.

Bild: Youtube

I andra hörn av lägenheten fanns prydnadssaker, bland annat en väldigt tidig docka av Musse Pigg.

Bild: Youtube

Det mest anmärkningsvärda var dock en tavla föreställandes en vacker kvinna. Det visade sig att porträttet föreställde ägarinnans farmor som tidigare ägt lägenheten. Till en början visste inte auktionshandlaren vem som målat den, men efter lite efterforskning kom de fram till att det var ett verk av Giovanni Boldini. En konstnär som var aktiv under ”La belle époque”.

Bild: Youtube

Tavlan hade målats 1888 när kvinnan på bilden var 24 år gammal. När den sedan såldes på auktion gick den för hela 3,4 miljoner dollar – motsvarande 28,5 miljoner kronor med dagens penningvärde.

Varför kvinnan som flydde undan kriget 1939 beslutade sig för att fortsätta betala hyra för en lägenhet hon aldrig skulle återvända till förblir ett mysterium. Men jag misstänker att det måste varit ganska häftigt för såväl släktingarna som för auktionshandlaren att få reda på vilka skatter som gömde sig i den gamla lägenheten…

Här finns en video med fler bilder från den gamla lägenheten:

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna