Nya unika bilderna på mytomspunna Titanic – 14 år efter att dykare senast nått vraket

Det var ett lyxbygge helt i sitt eget slag. Världens största passagerarfartyg, utrustad med den mest moderna teknik som fanns att tillgå – och dessutom ”osänkbart”.

Men på natten den 14 april 1912, bara några dagar efter att jungfrufärden lossat ankar från Southampton med sikte på New York, kolliderade RMS Titanic med ett isberg och sjönk mot det avgrundsdjupa mörkret mitt ute på Atlanten.

Drygt 1 500 personer omkom – och än i dag är Titanic en av våra mest kända fartygskatastrofer.

Nu, 107 år senare, har nya unika bilder tagits på vraket. Och resultatet är hisnande.

Det har gått nästan 15 år sedan dykare senast nådde vraket på 3 800 meters djup.

Men nyligen gjordes alltså en ny expedition, där man med hjälp av en specialfarkost kunde ta sig ner till havets botten och undersöka Titanic.

Med sig tillbaka hade havsutforskarna ett fängslande bildmaterial – de första bilderna på fartyget på många år.

”Det mest fantastiska ögonblicket kom när jag åkte längs sidan på Titanic. De skarpa ljusen från dykfarkosten, när de reflekterade från fartyget och tillbaka, det var som om om skeppet blinkade åt mig. Det var verkligen fantastiskt”, säger Victor Vescovo som deltog i expeditionen, till TV4.

Nya bilder på Titanic

Inte mycket återstår längre från skeppets fornstora dagar. Titanic har frätt sönder av saltvatten, samt blivit angripet av metallätande bakterier och starka undervattensströmmar.

Men det är alltjämt ett gigantiskt vrak.

”Jag var inte riktigt beredd på hur stort det skulle vara”, säger Victor Vescovo till TV4.

Se de hisnande bilderna i klippet här under:

[arve url=”https://tv4play.se/iframe/video/12493588″ /]

Även om fartygsolyckan innebar en stor katastrof för både många människor och miljön, så är det häftigt att se nya bilder på vraket på havets botten.

Det är både spännande, fascinerade och kan påminna som en varning inför framtiden. Dela gärna vidare detta med dina vänner om du också vill att de ska få en inblick i Titanics vrak!