Så gör du för att se solen bli svart på fredag. Missar du detta är det 24 år till nästa chans.

På fredag inträffar en ovanlig solförmörkelse i Sverige. För den som längtat efter att få uppleva fenomenet gäller det verkligen att passa på. Det kommer dröja 24 år innan chansen kommer igen.

Solförmörkelsen kommer att äga rum klockan 09.43 nu på fredag, då månen börjar täcka solen. Drygt en timme senare – kring 11 – kommer solen att vara som mest täckt.
– Solförmörkelser är vanliga, men oftast sker de över obefolkade platser, till exempel ödemarker eller Atlanten. 71 procent av jorden är ju täckt av vatten, säger Samuel Regandell, doktorand i astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet till Metro.
För den som drömt om att uppleva en solförmörkelse av den här kalibern gäller det att passa på. Nästa chans att uppleva något liknande är 2039.

De flesta av oss kommer mest bara uppleva att det skymmer. Viktigt att tänka på är att inte titta direkt in i solen. För att göra det ska man ha ett par rejäla svetsglasögon eller titta genom en CD-skiva, informerar Samuel Regandell tidningen.

Allra säkrast är dock att projicera solen på ett papper med hjälp av en kikare. Då ser man hur månen avtäcks mot solskivan, samtidigt som man är helt skyddad mot de farliga UV-strålningarna.

Solförmörkelser kommer bli mer sällsynta i framtiden, enligt doktoranden.
– Men fenomenet kommer att bli ovanligare långt fram i framtiden, eftersom månen långsamt rör sig bort från oss, säger han.

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna