Titta upp, nu är supermånen här – den största sedan 1948

I dag den 14 november kommer fullmånen vara den största sedan 26 januari 1948. Så under eftermiddagen eller kvällen är det bara att bege sig och hoppas på molnfritt. För den här fullmånen kommer inte att överträffas förrän den 25 november 2034.

– Molnprognosen är klurig generellt. En del ­klara områden blir det ­säkert, men det väntas mycket varierad molnig­het, säger Sofia Söderberg på SMHI till Aftonbladet om månspaningsförutsättningarna.

Natten till den 25 mars 2015 fick vi uppleva något historiskt. För första gången sedan 1982 kunde vi se en blodmåne och supermåne samtidigt. Och nu i dag, den 14 november, kommer vi alltså kunna bevittna rekordmånen.

Då kommer månen att vara närmare jorden än den varit på 68 år. Månen kommer att upplevas som 14 procent större och 30 procent ljusare än en genomsnittlig fullmåne, vilket är något man inte bör missa menar Sciencealert. Detta är det närmaste månen beräknas komma jorden innan år 2034, vilket innebär ett rekord och en historisk upplevelse. 

Vad vi kommer att få se den 14 november är vad vi tidigare kallat en ”supermåne”. Ett fenomen som uppenbarar sig med jämna mellanrum, dock inte så stor som den här. 

Enligt NASA får vi en supermåne när solen, månen och jorden linjerar i månens omloppsbana, och månens ena sida hamnar cirka 48 280 kilometer närmare jorden än den andra sidan. 

Supermånar är inte helt ovanliga, men den vi kommer att få se den 14 november är den största sedan 1948, och missar du den kommer inte chansen igen förrän om 18 år.

Det här man ju bara inte missa. Dela gärna med dig till dina nära och kära så ingen missar supermånen!