Världens 9 farligaste vägar – hade du vågat åka här?

Visst är det avslappnade att köra bil? Särskilt längre sträckor och när man har ett givet mål? Jag älskar i och för sig också att åka tåg, för då kan man koppla bort fokus och till och med ta en skön liten tupplur. 

Men då har du antagligen inte kört eller åkt på någon av de här vägarna.

När jag såg den här listan över farliga vägar – jisses, vad jag blev glad över att vi har säkra vägar!

Visst, många av vägarna ser faktiskt vackra ut. Men jag vet inte om jag hade vågat köra där ändå. Kolla in hela listan här nere! 

1. ”Djävulens näsa” – tågbana i Ecuador.

I Ecuador går en lång tågbana som bland annat passerar en bergssluttning som kallas ”The Nose of the Devil” (djävulens näsa). Banan är byggd på sten och ligger 800 meter upp i luften. Förr kunde turister åka på vagnarnas tak, men det är förbjudet numer. 

© structuralia/twitter

 

2. Pamban-bron, Indien. 

Bron blev förstörd av en kraftig storm 1964. Därför ringer en speciell varningsklocka i tågen när vindstyrkan stiger mot 55 km i timmen. Pamban-bron binder samman fastlandet med Pambanön. 

© Feng Zhong/flickr

3. Yungasvägen, Bolivia.  

Yungasvägen är ökänd för att vara mycket riskabel och har kallats ”världens farligaste väg”.  Tyvärr omkommer mellan 200 och 300 människor här varje år. 

© wikimedia

4. Eyre Highway, Australien. 

Titta på den här vägen! Vackert, eller hur? Man kan knappast vid en första anblick tro att den är farlig. Men på den här 1 600 km långa vägen sker många olyckor. Anledningen? Landskapet är så monotont i en så lång väg att bilförarna somnar framför ratten. 

© russellstreet/flickr

5. Tren a las Nubes, Argentina

”Tågen bland molnen”. Längs den 217 kilometer långa tågbanan åker man genom 21 tunnlar och 42 broar och viadukter. Ibland så pass högt upp att tågen faktiskt kommer upp bland molnen. 

© Lep/flickr

6. Dalton Highway, Alaska 

Dalton Highway är den mest isolerade motorvägen i världen. Den är 666 km lån och endast ihopkopplad med tre små byar. Den anses också vara en av de mest riskfyllda och snörikaste vägarna i världen. På med dubbdäcken!

© Alaska DOT&PF/flickr

7. Guoliangtunneln, Kina

Guoliangtunneln byggdes av lokalinvånarna under 1970-talet, som tröttnat på att staten vägrade bygga en väg mellan byarna och omvärlden. Vägen är knappt 3,5 meter bred – vilket gör den obehagligt trång när du får möte. Tunneln går igenom ett berg och har 30 ”fönster” – som ger en minst sagt skräckinjagande vy över stupen… 

© depositphotos

8. Skippers Canyon, Nya Zeeland

Här finns många hål och branta nedstigningar och kraftiga böjningar att se upp med! Lokala biluthyrningsfirman ska enligt uppgift inte ens ha med försäkring för de som vill åka här. 

© Bernard Spragg. NZ/flickr

9. Karakoram Highway

Karakoram Highway förbinder Pakistan och Kina – och är hela 1300 kilometer lång. På flera ställen slingrar den sig genom bergen och vägen är så smal att två bilar knappt kan mötas. Vägen går som högst på hela 4 639 meters höjd! Vägen har blivit lite av turistatraktion, och vi förstår varför. 

Hade du vågat köra på några av dessa vägar? Skriv om du gjort det i kommentarerna och dela med en vän som skulle gilla att köra här! 

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna