Eleven fick böter för att hon hade kjol. Men vännernas stöd är verkligen otroligt.

På skolan Rio de Janeiro’s Colégio Pedro II i Brasilien gäller skoluniform. När en elev på skolan, en transperson, valde att bära kjol bötfälldes hon. Men det som de andra eleverna gjorde då är fantastiskt!

Skolan ansåg att studenten var en man och därmed tvungen att bära byxor. 17-åriga Maria Muniz gick med på att byta ut kjolen. Men hennes klasskamrater hade något helt annat i åtanke. De ville kämpa för sin kompis.

Kort efter att Maria bötfällts dök 15 killar på skolan upp i kjol för att stötta henne. Bilden på deras protest spreds snabbt över internet.

”Jag är verkligen glad över att mina klasskamrater valde att stötta mig och jag hoppas att det kan tjäna som ett positivt exempel för andra”, sa Maria enligt Orange News.

Protesten ska nu ha fått skolan rektor att se över reglerna:
”Uniformen bestämmer vad som ska vara klädsel för kvinnor och män, men vi kommer nu att undersöka om vi kan hitta ett nytt reglemente”.

Under hashtagen #VouDeSaia (vilket betyder ungefär ”jag bär kjol”) har människor världen över uttryckt sitt stöd.
”Vilken underbar manifestation av hur man kan arbeta tillsammans mot transfobi”, skriver en användare på twitter.

Jag kan inte annat än att hålla med! De här elevernas sätt att stå upp för sin vän värmer verkligen i hjärtat.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ’script’, ’facebook-jssdk’));